Bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinliklerinin tasarımı ve bilgi işlemsel düşünme becerilerine yansımaları
Design of computer science unplugged activities and its reflection on computational thinking skills
  1. Tez No: 754234
  2. Yazar: AHMET ALİ GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinlikleri, bilgi işlemsel düşünme becerileri, computer science unplugged activities, computational thinking skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinliklerinin tasarımı ve bilgi işlemsel düşünme becerilerine yansımalarının incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu seçimi için seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda çalışma grubu Niğde ili Çamardı ilçesinde bir ilkokulda eğitim gören 8-9 yaş grubu 14 öğrenci ve sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veriler; araştırmacı notları, sınıf öğretmeni günlüğü, gözlem formu, komisyon kararları, etkinlik ürünleri ve ders kayıt araçları ile toplanmıştır. Elde edilen veriler Nvivo programında araştırma soruları çerçevesinde içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinliklerinin tasarımı ve bilgi işlemsel düşünme becerilerine yansımaları olmak üzere iki başlıkta verilmiştir. Bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinliklerinin tasarımı başlığında tasarım aşamasında; örneklerin seviyelendirilmesi, etkinliklerin diğer derslerle ilişkisi, eliminasyon içeren tasarımlara yer verilmemesi, öğrencileri rahatsız edecek sorulardan kaçınılması, etkinlik isimlerinin özelleştirilmesi bulgularına ulaşılmış, uygulama aşamasında; etkinlik kurallarının içselleştirilmesi, uygulamanın nasıl olması gerektiği, zamansal problemlerin çözümü, yön bulma, ilk örneklere seçilecek öğrencinin özellikleri, bulgularına ulaşılmıştır. Tasarlanan etkinliklerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine yansımalarında ise farklı görevler içeren etkinliklerin; algoritma oluşturma, soyutlama, ayrıştırma, veri işleme ve örüntü tanıma becerilerini yansıtmakta olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırma sonuçları bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinliklerinin tasarımı ve bilgi işlemsel düşünme becerilerine yansımaları olmak üzere iki başlıkta verilmiştir. Bilgisayarsız bilgisayar bilimlerinin tasarımı başlığında tasarım kısmında; örneklerin seviyelendirilmesinde yaşantılara dikkat edilmesi, etkinliklerin diğer derslerle ilişkisi, eliminasyon içeren tasarımlar yerine doygunluk odaklı tasarımlar oluşturulması, öğrencileri rahatsız edecek sorulardan kaçınılması, etkinlik isimlerinin içeriğe göre özelleştirilmesi sonuçlarına ulaşılmıştır. Uygulama aşamasında ise; etkinlik kurallarının neden-sonuç içerisinde verilmesi, uygulamada ilk örneğin beraber yapılması, zamansal problemlerin hissettirilmemesi, yönlerin sınıf nesneleri ile ilişkilendirilmesi, çekingen öğrencilerin ilk örneklere seçilmemesi sonuçlarına ulaşılmıştır. Tasarlanan etkinliklerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine yansımalarında ise bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinliklerinin algoritma oluşturma, soyutlama, ayrıştırma, veri işleme, örüntü tanıma becerilerini yansıtmakta olduğu ve sergilenmesinde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the design of computer science unplugged activities and their reflections on computational thinking skills. Method: In this study, action research, one of the qualitative research methods, was used. Convenient sampling method, one of the random sampling methods, was used for the selection of the study group of the research. In this direction, the study group consists of 14 students aged 8-9 who are studying in a primary school in Çamardı District of Niğde Province and classroom teachers. In the research, data were collected with researcher notes, classroom teacher diary, observation form, commission decisions, activity products and course recording tools. The obtained data were analyzed by content analysis method in the framework of research questions in the Nvivo program. Findings: The findings obtained in the research are given under two headings: the design of computer science unplugged activities and their reflections on computational thinking skills. In the design phase of the design of computer science unplugged activites; The findings of leveling the examples, the relationship of the activities with the other lessons, not including the elimination designs, avoiding the questions that will disturb the students, privatization of the activity names were reached. The internalization of the activity rules, how the application should be, the solution of temporal problems, wayfinding, the characteristics of the student to be selected for the first examples, findings were reached. In the reflections of the designed activities on computational thinking skills, it was found that the activities involving different tasks reflect the skills of creating algorithms, abstraction, decomposition, data processing, and pattern recognition. Conclusions: The results of the research are given under two headings: the design of computer science unplugged activities and their reflections on computational thinking skills. In the design part of the design of computer sciences unplugged activites; It was concluded that the examples were leveled, the relationship between the activities and other lessons, the saturation-oriented instead of the elimination designs, the avoidance of the questions that would disturb the students, and the customization of the activity names according to the content. In the application phase; It was concluded that the activity rules were given in cause and effect, the first example was made together in practice, the temporal problems were not felt, the directions were associated with the class objects, and the timid students were not chosen for the first examples. As for the reflections of the designed activities on computational thinking skills, it has been concluded that computer science unplugged activities reflect the skills of creating algorithms, abstraction, decomposition, data processing, pattern recognition, and can be used for display.