Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin öğretim duygu durumları, örgütsel destek algıları ve tükenmişlik düzeyleri
Educational emotions, perceptions of organizational support and the burnout levels of teachers working in special education institutions
  1. Tez No: 754272
  2. Yazar: KADİR ATAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Öğretmen duygu durumu, Örgütsel destek, Tükenmişlik, Special education, Teacher emotional state, Organizational support, Burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin öğretim duygu durumları, örgütsel destek algıları ve tükenmişlik düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeli üzerine kurgulanmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Uşak İl Merkezinde bulunan özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin tamamına anketler dağıtılmış ve dönüt verilen 202 anket değerlendirilmiştir. Veri toplama araçları olarak; Türkçeye uyarlaması Dilekçi ve Sezgin-Nartgün (2019) tarafından yapılmış olan“Öğretim Duygu Durumları Ölçeği”, Nayır (2013) tarafından geliştirilen“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği'', Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ”Tükenmişlik Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Duygu durum ölçeği kaygı alt boyutu ile yönetim desteği arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki, gurur duygusu alt boyutu ile yönetim desteği arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki, haz alma duygusu alt boyutu ile yönetim desteği arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öfke duygusu ile örgütsel adalet, ödül ve iş koşulları, yönetim desteği ve AÖD toplamı arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilmiştir. Yönetici desteği alt boyutu ile kişisel başarıda azalma ve tükenmişlik toplamı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öğretim duygu durumu ve örgütsel destek, örgütsel tükenmişliği anlamlı yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Theaim of this study is to determine whether there is a relation ship between the teaching emotional states, organizational support perceptions and burnout levels of teachersworking in special education institutions. There search was built on the relational screening model. The study population of the research consists of teachers working in special education institutions in Uşak city center in the 2020-2021 academic year. Question naires were distributed toall teachers working in special education institution sand 202 question naires were evaluated. As data collection tools; The“Teaching Emotional State Scale”, which was adaptedin toTurkishby Dilekçi and Sezgin-Nartgün (2019),“Perceived Organizational Support Scale”developed by Nayır (2010), The Burnout Scale developed by Maslachand Jackson (1981) were used. According to the research results; A negative and significant relation ship between the anxietysub- dimension of the mood scale and management support, a positive and significant relation ship between the sense of pridesub-dimension and management support, a positive and significant relationship between the feeling of pleasuresub-dimensionand management support were found. A significant and negative relation ship was determined between the feeling of anger and thesum of organizational justice, rewardand work conditions, management supportand Perceived Organizational Support. A negative significant relation ship was found betweent he manager supportsub-dimension and the total decrease in personal achievement and burnout. Instructional mood and organizational support significantly predict organizational burnout.