Elle yük kaldırma gerektiren işlerin ergonomik risklerinin reba, muri ve OWAS yöntemleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of ergonomic risks of jobs requiring manual materials handling with REBA, MURİ and OWAS methods
- Tez No: 754348
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Sağlık Eğitimi, Industrial and Industrial Engineering, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Elle Yük Kaldırma, Squat, Stoop, Free, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ergonomik Risk Analizi, REBA, MURİ, OWAS, Manual Materials Handling, Squat, Stoop, Free, Occupational Health And Safety, Ergonomic Risk Analysis, REBA, MURI, OWAS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tezin Amacı: Elle yük kaldırma gerektiren işlerde kullanılan Squat, Stoop ve Free kaldırma duruşlarının ergonomik risklerinin REBA, MURİ, OWAS yöntemleriyle araştırılmasıdır. Belirli bir yükün, farklı duruşlarda yapılan elle yük kaldırma işlemlerinin riskleri hesaplandı ve elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı. Tezin Önemi: Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve hastalıkları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek artan sayılarda meydana geldiği ifade edilmektedir. Tez kapsamında araştırma alanı olan elle yük kaldırma duruşları olan Squat, Stoop ve Free kaldırma duruşları REBA, MURİ, OWAS yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu yöntemlerden elde edilen sonuçlar farklı yöntemler kullanılarak daha önceden yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırılıp, eksikliklerin giderilmesine yönelik öneri ve tespitler belirlenmiştir. Bu öneri ve tespitler elle kaldırma ve taşıma faaliyetlerinin yapıldığı işyerleri ile kurum, kuruluş, sendika ve diğer sivil toplum örgütleriyle paylaştırılıp, muhtemel eksikliklerin giderilmesine yönelik adımlar atılmasına ve çalışmalar yapılmasına katkıda bulunacaktır. Materyal: Materyal olarak, elle yük kaldırma duruşları olan Squat, Stoop ve Free kaldırma duruşları ergonomik risk değerlendirme yöntemleri olan REBA, MURİ, OWAS yöntemlerini kullanarak değerlendirilmesi yapıldı. Yöntem: Belirli ağırlıktaki yükün, Squat, Stoop ve Free kaldırma duruşlarını kullanan bireyler tarafından kaldırılması esnasında oluşan duruşların ve açıların hesaplamaları yapıldı. Bu hesaplar neticesinde elde edilen veriler REBA, MURİ, OWAS yöntemlerini kullanarak risk analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the Thesis: The purpose of the research is to investigate ergonomic risks of Squat, Stoop and Free lifting postures used in works that require manual lifting, by using REBA, MURİ, OWAS methods. The risks of manual lifting of a particular load at different postures were calculated and the results were compared with the literature. Importance of the Thesis: It is stated that musculoskeletal disorders and diseases occur in increasing numbers in developed and developing countries. Squat, Stoop and Free lifting postures, which are the research areas of the thesis, were evaluated using REBA, MURİ, OWAS methods. The results obtained from these methods were compared with previous studies using different methods, and suggestions and determinations were determined to eliminate the deficiencies. These suggestions and determinations will be shared with workplaces where manual lifting and transport activities are carried out and with institutions, organizations, unions and other non-governmental organizations, and will contribute to taking steps and working towards eliminating possible deficiencies. Materiel: As material, the Squat, Stoop and Free lifting postures, which are manual lifting postures, were evaluated using the ergonomic risk assessment methods REBA, MURİ, OWAS. Method: Calculations of postures and angles were made during the lifting of a certain weight by individuals using Squat, Stoop and Free lifting postures. The data obtained as a result of these calculations were analyzed using REBA, MURI, OWAS methods.