Changing structure of supply chain management in Turkey after covid-19
Covid-19 sonrası Türkiye'de tedarik zinciri yönetiminin değişen yapısı
  1. Tez No: 754556
  2. Yazar: OMAR ALTALEB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SCM, Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Küreselleşme, Covid-19, Çevik Organizasyonlar, SCM, Supply Chain, Supply Chain Management, Globalization, Covid-19, Agile Organizations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tedarik zinciri sistemlerinin önemi ticari, endüstriyel veya hizmet olsun, işletme faaliyetlerinin sorunsuz sürdürülmesinde önemli bir bileşen olmasından kaynaklanmaktadır. Tedarik zinciri yönetimi, organizasyonel performans ve müşteri memnuniyetinin sağlanması, ayrıca operasyonel giderlerin düşürülmesi ve şirketin mali durumunun iyileştirilmesi için kritik önemdedir. Bu çalışma, öngörülemez covid sonrası dönemde tedarik zinciri direncini artırmak için gelecekte tedarik zinciri yönetiminin nasıl şekilleceğini belirlemek için tedarik zinciri yönetimi kavramı, bileşenleri ve organizasyon yapısını araştırıyor. Bu nedenle çalışmada aynı zamanda Covid-19'un şirketlerin tedarik zincirleri üzerindeki yıkıcı etkisi de araştırılmıştır. Bugüne kadar halen tam anlamı ile çözülememiş olan Covid-19 salgını çok büyük hasarlara yol açtı. Dondurulmuş gıdadan ve tarım yada perakende ürünlerine, acil durum ürünleri ve hatta hizmet sektörü dahil tedarik zincirleri sayısız engelle karşılaştı. Kriz yönetimi çözümlerinin geliştirilmesi, karmaşık tedarik zincirlerine sahip endüstriyel kuruluşlar için ise çok daha kritik. Talebin yüksek ve arzın sınırlı olması nedeniyle, imalat sektörü karantina sırasında çeşitli sorunlarla mücadele ederken bazı ürünler daha cazip hale geldi ve fiyat artışlarına neden oldu. İşgücü kıtlığı, yerel mevzuat uyumsuzlukları yada eksiklikleri ve ulaşım kısıtlamaları ise yüksek nakliye giderleri, hammadde kıtlığı ve tedarik zincirindeki kırılganlık kaynakları olarak öne çıktı. Bu çalışmanın temel verileri, imalat, toptancı, perakende, e-ticaret, kargo ve hizmet sektörlerinden 280 çalışanın katıldığı yapılandırılmış bir anket kullanılarak toplanmıştır. Analizlere göre Covid sonrası dönemde TZY'nin değişen yapısının dijitalleşme, çeşitlendirme, yerelleşme ve esneklik ile pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The significance of supply chain systems comes from the fact that they are the essential component of smoot operating most businesses, whether commercial, industrial or service. Supply chain management is critical for organizational performance and achieving customer satisfaction, as well as for lowering operational expenses and enhancing the company's financial condition. This study explores the concept of supply chain management, its elements, and organizational structure to determine what supply chain management's main objective will be in the future to enhance supply chain resilience in the unpredictable post covid era. Therefore, the destructive impact of Covid-19 on every company's supply chain is investigated in this study Until recently, the unsolved Covid-19 pandemic had wreaked huge havoc. The supply chains have experienced numerous obstacles whether it's frozen meals, agricultural or grocery products, emergency items, or even services. The development of crisis management solutions is critical for industrial organizations with complex supply chains. Because demand is high and supply is limited, some items have grown more desirable resulting in price hikes as the manufacturing sectors struggled with various issues during the lockdown. Labor shortages, the lack of local law enforcement, and transport restrictions all emerged as sources of high transportation costs, scarcity of raw materials, and a vulnerability in the supply chain The core data for this study was gathered using a structured questionnaire in which 280 employees from the manufacturing, wholesaler, retailer, e-business, cargo, and service sectors participated. After the analysis, it was found that the changing structure of SCM in the post-Covid era is positively correlated with digitalization, diversification, localization, and flexibility.