The impact of efficient use and organization of time in terms of productivity.
Yetenekli yöneticiler tarafından verimlilik açısından zamanın verimli kullanımı ve organizasyonu etkisi
  1. Tez No: 754555
  2. Yazar: MAIMOUNA SOW
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizasyonel Verimlilik, Zaman Yönetimi, Nitelikli Yöneticiler, Organizational Efficiency, Time Management, Qualified Managers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Zaman Yönetimi, 21. Yüzyıl iş endüstrisinde, şirketlerin hedeflerine ulaşmak için yürüttükleri idari süreçlerde en değerli kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Günümüzün son derece rekabetçi iş endüstrisinde, kuruluşların sürdürülebilir başarısı büyük ölçüde verimli zaman yönetimine bağlıdır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, aşağıdaki örgütsel zaman yönetimi faktörünün; zaman yönetimi uygulaması, zaman yönetimi eğitimi, organizasyonel performans ve yöneticinin niteliği ile olan ilişkisi belirlemektir. Bu çalışmada, örgütsel üretkenliğe önemli katkıları olduğu düşünülen dört bağımsız değişken ve demografi faktörleri kullanılmıştır. Bu çalışmada, teorik dayanağını, Parkins Yasası, Hofstede'nin kültürel boyutları ve motivasyon teorisi oluşturmaktadır. Veri toplama süreci, 109 katılımcıya dağıtılan ve bu katılımcılar tarafından doldurulan çevrimiçi anket kullanılarak gerçekleştirilmiştir ve aşağıdaki analizler kullanılarak SPSS yazılımı ile analiz edilmiştir: Faktör analizi, Pearson korelasyonu, doğrusal regresyon, lojistik Cronbach's alpha, ANOVA, t-testleri, betimsel analiz, güvenilirlik ve geçerlilik testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde demografik değişken olan cinsiyet ile zaman yönetimi değişkeni arasında pozitif olarak anlamlı bir ilişki olduğunu tespit edilmiştir. Ayrıca bağımsız değişkenler olan verimlilik ve zaman etkili kullanımının organizasyon verilik üzerinde pozitif ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuç değerlendirildiğinde; organizasyonlar yüksek üretkenlik elde etmelerinde zaman yönetimi etkili kullanmalıdır. Araştırmanın pratikteki uygulamaları ile birlikte gelecekteki araştırmalar için öneriler de çalışmada tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Time Management in the 21st century business industry, it is recognized as one of the most valuable resources in the administrative processes that companies carry out to achieve their goals. In today's highly competitive business industry, the sustainable success of organizations depends largely on efficient time management. Therefore, the purpose of this study is to determine the relationship between the following organizational time management factors; time management practice, time management training, organizational performance and the quality of the manager. In this study, four independent variables and demographic factors that are considered to be important contributions to organizational productivity were used. In this study, the theoretical basis is formed by Parkin's Law, Hofstede's cultural dimensions and motivation theory. In the process of data collection, the participants filled out the online questionnaire which was distributed to 109 participants and by using SPSS software the following analyses were conducted: factor analysis, Pearson correlation, linear regression, logistic regression, Cronbach's alpha, ANOVA, t-Tests, descriptive analysis, reliability and validity tests were used. When the results of the research were evaluated, it was found that there was a significant relationship between gender, which is a demographic variable, and time management variables. in addition, it was found that time management and productivity have a positively significant relationship with organizational performance, which is an independent variable. When evaluating the results of research; organizations should use time management effectively to achieve high productivity. Along with the practical applications of the research, recommendations for future research were also discussed in the study.