تعليم العربية عبر المتون وفق أسلوب الترسّل
Serbest yazma yöntemine göre metinler aracılığıyla Arapça öğretimi
  1. Tez No: 754559
  2. Yazar: VISAM YUNUS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD OMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Education, Authentic and Manufactured Texts, Messaging Style, Non-Arabic Speakers, Advanced Level
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma, Arapçayı metinler aracılığıyla serbest yazma yöntemine göre öğretmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmayı uygulamak için ileri seviye seçildi. Çünkü öğrenen kişi dilin temellerine sahip olduğu için nesir metinlerini tadabilecek seviyeye gelmiştir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır, Birinci bölümde Abbasiler dönemindeki nesir sanatlarının çeşitlerinden, Arapça dilinin öğretiminde kullanılan yöntem ve stratejilerinden ve edebî metinlerin eğitim sürecindeki öneminden bahsedildi. İkinci bölümde ise edebî metinleri, metin kelimesinin kökenini, özgün metinlerde önde gelen Arap yazarlarını, özelliklerini, özgün metin ile üretilmiş metin arasındaki farka değinildi. İleri seviyeye ulaşmış olan Arap veya ana dili Arapça olmayan öğrencilere Arap dilini öğretmek için metinlerin nasıl kullanılacağı gerekli örneklerle ayrılarak anlatıldı. Üçüncü bölümü ise serbest yazma yönteminin önemini, serbest yazmanın anlamını ve başlangıcını, öğrenciye sunulan en belirgin metinleri tanıyarak elde ettiği birçok faydalarını ve serbest yazma ile kafiyeli sözün arasındaki farkı, tüm bunlar gerekli örneklerle açıklamak için ayrıldı. Ayrıca serbest yazma yönteminin metinleri kolaylaştırmadaki rolü ve kademeli olarak öğretilmesi aktarıldı. Araştırmanın dördüncü bölümü uygulamalı olarak sonlandırıldı. Silsiletü'l-Lisan setinden ileri seviye kitabından bazı metinler ele alındı ve daha sonra özgün nesir metinleri ile karşılaştırıldı. Genel olarak Arapça öğrenenlere özellikle ana dili Arapça olmayan öğrencilere, ister kelime müfredatı veya yapıları açısından ister Arapçanın kesin ve ayrıntılı üslubu ve bu metinlerin getirdiği etkileşim açısından sağladıkları faydaları ele alındı. Ayrıca, Arapça öğretiminde metinlerin önemini ve bu metinleri eğitim serilerine ileri düzey seviyesi dâhil edilerek sağlayacağı birçok fayda da gösterildi. ve uygulamalı çalışmada ulaştığımız en önemli sonuçlarla araştırma sonlandırıldı.
Özet (Çeviri)
This research aims to teach the Arabic language through texts according to the style of Messaging, and I chose the advanced level to apply this study to it; because the learner has reached the stage of being able to taste the prose texts, because he possesses the basics of the Arabic language. The research included four chapters. In the first chapter, I talked about the types of prose arts in the Abbasid era, methods and strategies for teaching Arabic, and the importance of literary texts in the education process. As for the second chapter, I devoted it to talk about the most prominent Arabic writers of the original texts, their characteristics, the difference between the original text and the manufactured text, and how to use the text to teach Arab students their language, and non-Arabic speakers, whom reached the advanced level, clarifying the necessary examples.As for the third chapter, it was to show the importance of the method of Messaging, its beginnings, the most important of its famous scholars, and its many benefits that the learner derives from by identifying the most prominent texts presented, indicating the difference between the Art of Messaging and the Making of Rhythm (Assonance), the role of Messaging in facilitating the texts, and learning them gradually. I ended the research with a fourth applied chapter, in which I dealt with some texts from Al-Lisan series, then I compared them with the original texts, what distinguished them from the artifact, and the benefits they provide to learners of the Arabic language. Then I clarified the importance of the texts in teaching non-Arabic speakers, concluding the research with the most important results that I reached in my applied study.