تعليم اللغة العربية لغير الناطقين بها لأغراض إعلامية
Yabancılara medya amaçlı Arapça öğretimi
  1. Tez No: 698938
  2. Yazar: AFAF SAADI
  3. Danışmanlar: PROF. ABİTYAŞAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça öğretimi - anadili olmayanlar - medya amacı - medya dili, Teaching Arabic - Non-speakers - Media purpose - Media Language
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yabancıların Arapça öğrenmeye yönelik artan talebi ile birlikle, sebepler ve ihtiyaçlar farklılaştı ve özel amaçların ortaya çıkmasına neden oldu, bu nedenle bu çalışmamın, Arapça'nın medya amaçlı öğretilmesine ışık tutmasını düşündüm. Bu çalışma, Arapça öğrenmek isteyen öğrencilerin medya amaçlı olarak ihtiyaçlarını karşılamak için ve sosyal medya, özellikle haber kanalları, bu alanda anadili olmayanlar için Arap dilini edinme üzerindeki etkisini ve rolünü göstermek için bir eğitim müfredatı hazırlamayı ve medya amacıyla Arapça öğrenme hedefine ulaşmak için kapsamlı bir dil beceri müfredatı tasarlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın teorik bölümünde medyayı, kavramı, alanı, terminolojisi ve araçları açısından ele almakta, anadili olmayanlara Arapça öğretme nedenlerine, tanımlarına ve türlerine, özel amaçlar için Arapça öğretme konusuna kadar içermekte ve bilhassa medya çalışanlarının dil ihtiyaçlarının analizini medya amacıyla ortaya koymaktadır. Pratik bölümünde ayrıca, analiz için model olarak kabul edilen TRT Arapçada konuşan akademisyenler, profesörler ve gazetecilerden bu alandaki uzmanların görüşlerini öğrenmek ve araştırmak için bir anket tasarlandı. Ve buradan, önerilen eğitim müfredatını oluşturmanın temeli olan, medya alanındaki çalışanların dilsel ve kültürel ihtiyaçlarının bir listesi yapılmak istenmektedir. Araştırma önemli sonuçlar verdi, öğrencilerin ihtiyaçlarını ve motivasyonlarını karşılayan bir eğitim modelinin tasarımında medya amacını öğretmenin gerekliliklerini ve bu konuda eğitim ve öğretim açısından önerilen konuları içermekteydi. Daha sonra çalışma Arapça dilinin medya amaçlı öğretilmesiyle ilgili sonuçlara ve tavsiyelere ulaştı. Sonuç olarak, araştırmanın bilimsel faydası ve zenginleşmesi için gerekli tüm kaynaklara ve referanslara bağlı olarak önerilen çalışmanın bir özetini içine aldı.
Özet (Çeviri)
With the increasing interest in learning Arabic from non-speakers of different nationalities, the motives and needs of those coming to learn varied, giving rise to special purposes. Hence, in this study, I wanted to shed light on Arabic language education for media purposes. This study aims at the necessity of preparing an educational curriculum that will meet the needs of those who want to learn Arabic for media purposes, and to show the influence and the role that media plays, especially the news channels, in acquiring Arabic for non-speakers in this field. By doing that, it focuses on language situations they expose to. In addition to designing an educational paradigm for a curriculum that includes language skills to achieve the goal of Arabic learning for media purposes. In its theoretical section, the study dealt with the media in terms of its concept, field, terms , means and addressing the motives of teaching Arabic to non-speakers, and to the subject of teaching Arabic for the purposes of its defining and types, and in particular the media purpose within the analysis of the linguistic needs of the media field workers. The application section also discussed designing a questionnaire to find out the opinions specialists in this area from academics, teachers and broadcasters from the Arab-speaking Turkish TRT channel, which was adopted as a model for analysis. This also includes access to the list of linguistic and cultural needs of workers in the media field, which is the basis for building the proposed educational curriculum. The research achieved important results, which contained the requirements for teaching the media purpose within the design of an educational model that would meet the needs and motives of learners and the topics suggested in that in terms of the education and training process. The study then reached conclusions and recommendations relevant to teaching Arabic language for media purposes. The conclusion contained a summary of the proposed study, depending on all the resources and references needed for the research and its scientific benefit.