Mersin Limanı ile Doğu Akdenizdeki diğer Türk limanlarının ticarete etkileri açısından karşılaştırılması
A comparison of Mersin Port and other Turkish ports in the Eastern Mediterranean in terms of its effects on trade
  1. Tez No: 754640
  2. Yazar: HÜSEYİN MURAT ÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz Türk Limanları, Mersin Limanı, Limanların Ticarete Etkisi, Eastern Mediterranean Turkish Ports, Mersin Port, The Effect of Ports on Trade
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte bireysel ve toplumsal ihtiyaçlar da çeşitlilik göstererek artmakta, bunun sonucunda yoğunlaşarak artış göstermeye başlayan küresel rekabet, tüketimi daha cazip hale getirecek imkânlar sunmaktadır. Bu tüketim artışına ve ulaştırma, iletişim ve küresel iş modellerinin yaygınlaşması ile ülkeler arasında ticaret her geçen gün artmakta ve dünya ölçeğinde ülkeler arasındaki karşılıklı mal ve hizmet değişimleri her yıl yaklaşık olarak % 10 büyüme göstermektedir. Ülkeler arasındaki mal değişimlerinde ağırlıkla Denizyolu kullanılmakta bu da limanların rol ve önemini artırmaktadır. Bu tezin amacı özellikle Türkiye'yi ilgilendiren Doğu Akdeniz Limanlarının ticarete etkileri açısından iş hacimlerine ve teknik özelliklerine bakarak karşılaştırmalarını yapmak ve geleceğe yönelik öneri ve çıkarımlarda bulunmaktır. Bu doğrultuda literatür taraması dışında ikincil istaistik veriler baz alınarak Doğu Akdenizde yer alan Türk Limanlarının kıyaslamaları yapılmıştır. Trend analizlerine bakılarak gelişmeler belirginleştirilmiştir. Bu anlamda Mersin Limanı özellikle Konteyner trafiği açısından her geçen yıl düzenli büyüme eğilimi göstermekte, Konteyner elleçlemesinde Doğu Akdeniz Türk Limanları içerisinde birinci sırada, Türk limanları içerisinde ise Ambarlıdan sonra ikinci sıradadır. Dökme yük ve genel kargoda se İskenderun Limanı artış trendi içerisindedir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, individual and social needs also increase by diversity, and as a result, the global competition, which has started to increase, offers opportunities to make consumption more attractive. With this increase in consumption and the spread of transportation, communication and global business models, trade between countries is increasing day by day, and the mutual exchange of goods and services between countries on a world scale shows a growth of approximately 10% every year. Navigation is mostly used in goods exchanges between countries, which increases the role and importance of ports. The purpose of this thesis is to make comparisons by looking at the business volumes and technical characteristics of the Eastern Mediterranean Ports, which are especially relevant to Turkey, in terms of their effects on trade, and to make suggestions and inferences for the future. In this direction, a comparison of Turkish Ports in the Eastern Mediterranean was made based on secondary statistical data, apart from literature review. The developments were clarified by looking at the trend analysis. In this sense, Mersin Port shows a regular growth trend every year, especially in terms of container traffic, and ranks first among Eastern Mediterranean Turkish Ports in container handling, and second in Turkish ports after Ambarlı. Iskenderun Port is in an increasing trend in bulk cargo and general cargo.