Sıçanlarda yeni hidrazon türevi bileşiklerin antifungal etkinliğinin ve kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the antifungal efficacy and effects on cognitivefunctions of new hydrazone derivative compounds in rats
- Tez No: 754705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sistemik kandida enfeksiyonu, yeni hidrazon türevi bileşikler, antifungal, time-kill, öğrenme ve hafıza, Systemic Candida infection, new hydrazone derivative compounds, antifungal, time-kill, learning and memory
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Başlık: Sıçanlarda Yeni Hidrazon Türevi Bileşiklerin Antifungal Etkinliğinin ve Kognitif Fonksiyonlar Üzerindeki Etkisinin Araştırılması Amaç: Mantar enfeksiyonları erken ve doğru tedavi uygulanmadığında mortalite ile seyreder. Mevcut antifungaller ile klinik başarısızlığın sık olması, dirençli suşların artmasına neden olmaktadır. Antifungal tedavinin başarısız olması, enfeksiyonun santral sinir sistemine geçerek nöroinflamasyon ve sinaptik disfonsiyon sonucunda bilişsel faaliyetlerin bozulmasına yol açabilir. Hidrazon türevleri çok çeşitli biyolojik etkiler gösteren bileşiklerdir. Etkinliği yüksek ve yan tesirleri daha düşük antifungallere olan ihtiyaç nedeni ile çalışmamızda hidrazon türevi bileşiklerin antifungal etkinliği ile birlikte bilişsel fonksyonlara etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Yeni hidrazon türevi bileşiklerin (YHTB) farklı dozlarının etkilerini araştırmak için invaziv kandidiyazis modeli kullanıldı. Kontrol, enfeksiyon, pozitif kontrol amfoterisin B, pozitif kontrol flukonazol ve YHTB ile tedavi (5, 10, 20 mg/kg) grupları oluşturuldu. Morris su tankı deneyleri velokomotor aktivite testleriuygulandı. Dokuları mikrobiyolojik ve histolojpatolojik yönden değerlendirildi. Bulgular: YHTB bileşiklerinamfoterisin B ve flukonazol ile kombine edildiklerindesinerjik ya da antagonistik etki göstermedikleri bulundu. Tedavi türünün öğrenme ve hafızayı etkilediği gözlendi. Enfeksiyon grubunun, kontrol ve tedavi grupları ile kıyaslandığında anlamlı derecede daha düşük öğrenme ve hafıza performansı gösterdiği tespit edildi. En yüksek lokomotor aktiviteyi amfoterisin B grubu, en düşük lokomotor aktiviyeti ise flukonazol grubundaki hayvanlar göstermiştir. Enfeksiyon grubu kontol ve amfoterisin B grubuna kıyasla daha düşük düşüklokomotor aktivite gösterirken, diğer gruplara göre daha yüksek lokomotor aktivite göstermiştir. En yüksek doku mantar yükleri enfeksiyon grubunda bulundu. Kontrol grubuna ait dokuların histopatolojik incelenmesinde tüm dokularda normal histolojik elemanları içeren yapılar izlendi. Tedavi ve enfeksiyon gruplarına ait dokularda histopatolojik yönden belirgin bir değişiklik izlenmedi. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar, YHTB'nin mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yeni tedavi seçenekleri olarak geliştirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the Antifungal Efficacy and Effects on Cognitive Functions of New Hydrazone Derivative Compounds in Rats Objective: Fungal infections can lead to mortality. Clinical failure with existing antifungals is common, contributing to the increase in resistant strains. Untreated fungal infections can disseminate to the central nervous system, causing neuroinflammation, which may lead to cognitive impairment due to synaptic dysfunction. Hydrazone derivatives can exhibit a wide range of biological effects. Given the need for new antifungal drugs, our study aims to investigate the antifungal efficacy of hydrazone derivative compounds along with their effects on cognitive functions. Methods: An invasive candidiasis model was used to investigate the effects of different doses of new hydrazone derivative compounds (NHDCs). Groups included Control, Infection, Amphotericin B, Fluconazole, and NHDC Treatment (5, 10, 20 mg/kg). Morris water maze tests and locomotor activity assessments were performed. Tissue samples were evaluated microbiologically and histopathologically. Results:It was found that NHDCs exhibited additive effects when combined with amphotericin B and fluconazole. The infection group demonstrated significantly lower learning and memory performance compared to the control and treatment groups. The highest locomotor activity was observed in the Amphotericin B group, while the lowest was seen in the fluconazole group. The infection group showed lower locomotor activity compared to the control and amphotericin B groups but higher than the other groups. The highest fungal tissue loads were found in the Infection group. No significant histopathological changes were observed in the tissues from the treatment and infection groups. Conclusion: We suggest that NHDCs can be used as lead compounds in the development of new treatment options against fungal diseases.