Şiî düşüncede kötülük problemi (Mutahharî örneği)
The problem of evil in Shiite thought (Mutahhari example)
- Tez No: 754732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kötülük, Mutahharî, Tanrı, teodise, Evil, God, Mutahhari, theodicy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kötülük probleminin kaynağına yönelik, sorulan soruların benzeri veya aynısı, günümüzde de zihinleri meşgul etmeye devam etmektedir. Çünkü geçmişten beri meydana gelen; deprem, sel, çığ gibi doğal felaketler ile; savaş, zulüm, soykırım gibi beşerî felaketler hep var ola gelmiştir. Geniş çerçevede; kötülük problemi, anlamı, türleri, tarihsel süreci araştırma konumuzun temel argümanı olarak seçilmiştir. Ateistler; Tanrı‟nın varlığı aleyhinde kötülük problemini sık sık kullanarak, çeşitli argümanlar geliştirmişlerdir. Teistler ise; geliştirdikleri teodise savunmalarıyla, Tanrı‟nın kötülüklere izin vermesinin muhtemel gerekçelerini açıklayan savunmalar geliştirmişlerdir. Çağımızın İslam düşüncesinde bu iddiaları reddeden, ortaya atılan sorunlara cevap bulmayı kendisine amaç güden düşünürlerden biri de Şiî İslam filozofu Murtaza Mutahharî olmuştur. O‟nun materyalizm ve ateizm ekollerinin temele aldığı maddeci ve inkârcı görüşlerinin reddine, İslam düşüncesi üzerine inşa ettiği teodise (adlî ilâhî) savunması, teizmin kötülük problemine karşı geliştirdiği haklılaştırma biçimlerinden olmuştur. Mutahharî, tevhit merkezli, şer düşüncesinde; hayır ve şerlerin birleşmiş halde olduğunu, özü itibariyle varlığın hayır üzere olduğunu düşünmüştür. İyiliklerin evrende tek varlığı karşıladığını, âdemi nitelikte olan kötülüklerin ise boşluğa ilişkin olup, yokluk türünden olduğunu belirtmiştir. Kötülüğü; varlığın tabiatına uygun olmamasından ya da varlığın iyiliğinin sekteye uğramasından kaynaklandığını savunmuştur.
Özet (Çeviri)
June 2022, 97 PagesSimilar or the same questions asked about the source of the problem of evil still occupy the minds today. Because natural disasters such as earthquakes, floods, avalnches and human disasters such as war, appression and genocide have always occured since the past. In a broad framework, the problem of evil, its meaning, types and historical process has been chosen as the main argument of our research topic. Atheists have developed various arguments against the existence of God, by using the problem of evil. Theists, on the other hand, have developed defences that explain the possible reasons why God allows evil, with their theodicy defences. Murtaza Mutahhari is one of the Shiite Islamic philosopher who rejects these claims and aims to find answers to the problems raised in the Islamic thoughts of our age. The rejection of his materialist and denial views based on the schools of materialism and atheism, his defence of theodicy (divine justice) built on Islamic thought, has been one of the forms of justification developed by theism against the problem of evil. Mutahhari, in his tawhid centered evil thought; he thought that good and evil ara united and that existence is about good in essence. He stated that good deeds meets just one existence in the universe, while evils which are about human are related to emptiness and are of nonexistance. He argued that evil arises form the fact that it is not in accordance with the nature of the being or that the goodness of the being is interrupted.