Nâfi' kıraatinin dilbilim açısından incelenmesi
A linguistic examination of Nâfi' kiraat
- Tez No: 754770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SEVDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Sarf, Nahiv, Nâfi' Kıraati, Âsım Kıraati, Recitation, Syntax, Morphology, Recitation Nâfi, Recitation Asim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada yedi kıraat imamının birincisi ve Medine halkının kıraat imamı kabul edilen Nâfî' kıraatinin dilbilim açısından incelenmesi konusu ele alınmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) döneminde Arapların çeşitli kabilelerden oluşması ve bu kabileler arasında lehçe ve şive farkının bulunması sebebiyle Kur'ân kıraatinde farklı okuyuşlara müsade edilmiştir. Ancak fetihlerle İslâm sınırlarının genişlemesi, Arapça bilmeyen farklı milletlerin Kur'ân'la buluşması, Kur'ân metninin noktasız ve harekesiz olması gibi nedenlerle kıratte“lahn”diye nitelenen sahih olmayan okuyuşlara şahit olunmuştur. Bunun için İslâm âlimleri sahih kıraatleri dilbilim ve senet açısından tesbit edip“yedi kıraat”olgusu altında temellendirmişlerdir. Söz konusu yedi kıraatten İslâm âleminde en çok yaygın olanı Âsım'ın Hafs rivayetidir. Basılan Kur'ân mushafları, Kur'ân üzerine yapılan çalışmalar bu rivayet esas alınarak yapılmaktadır. Âsım kıraatinden sonra müslümanlar arasında en çok okunan ikinci kıraat Nâfî' kıraatidir. Nâfî' kıraati Kuzey ve batı Afrika ülkelerinde ve Mısır'da yaygın bir biçimde okunmaktadır. Âsım ve Nâfî' kıraati karşılaştırıldığında aralarında dilbilim açısından bir takım farkların bulunduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmamızda Nâfî' kıraati sarf ve nahv gibi dilbilimsel analizlere tabi tutularak öne çıkan bazı ayetlerin incelenmesi yapılmıştır. Böylece Nâfî' kıraatinin dilbilim açısından özgün yönleri tesbit edilip, bu kıraatin genel haritası öz bir şekilde sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of linguistically examining the Nâfî' Qiraat, which is accepted as the first of the seven recitation imams and the recitation imam of the people of Medina, is discussed. Hz. In the time of the Prophet (pbuh), different readings were allowed in the Qur'an, due to the fact that the Arabs were composed of various tribes and there were differences in dialects and accents between these tribes. However, due to the reasons such as the expansion of the borders of Islam with the conquests, the meeting of different nations who do not speak Arabic with the Qur'an, and the fact that the text of the Qur'an is pointless and without movement, unsound readings called“lahn”in the Qiraat have been witnessed. For this reason, Islamic scholars have determined the sound recitations in terms of linguistics and scriptures and based them on the phenomenon of“seven recitations”. The most common of these seven readings in the Islamic world is Asım's Hafs narration. The published Qur'an mushafs and the studies on the Qur'an are based on this narration. The second most read qiraat among Muslims after Asim's recitation is Nâfî'. Nafi' Qiraat is widely read in North and West African countries and Egypt. When Âsım and Nâfî' recitation are compared, it is understood that there are some linguistic differences between them. In this study, some of the prominent verses were examined by subjecting them to linguistic analysis such as Nâfî' qiraati morphology and syntaxand. Thus, the linguistic original aspects of Nâfî' recitation were determined and the general map of this recitation was tried to be presented concisely.