Kemal Abdullah'ın romanlarında halk kültürü unsurları
Folk culture elements in Kemal Abdullah's novels
- Tez No: 754800
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemal Abdullah, Azerbaycan Halk kültürü, Unutacak Kimse Yok, Büyücüler Deresi, Eksik El Yazması, Kemal Abdullah, Folk Culture in Azerbeijan, Nobodt to forget, The River of Witcehs, Missing Handwriting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 442
Özet
Tanınmış Çağdaş Azerbaycan edebiyatı temsilcilerinden olan Kemal Abdullah, Azerbaycan halk kültürü numunelerini etkili bir şekilde eserlerinde kullanmıştır. Özellikle romanlarıyla postmodern edebiyatın Azerbaycan'daki ilk temsilcilerinden biri olan yazar; akademik ve bürokratik sahalarda Azerbaycan halk kültürünün savunucusu olmuştur. Onun“Unutacak Kimse Yok”,“Büyücüler Deresi”ve“Eksik El Yazması”romanları zengin halk kültürü unsurlarını içerir. Yazarın bu romanları birçok dile çevrilmiştir. Dolayısıyla Kemal Abdullah, Azerbaycan Türk kültürünü eserleriyle dünyaya tanıtmıştır. Bu tez çalışmasında Kemal Abdullah'ın yukarıda adı geçen üç romanı halk kültürü unsurları açısından incelenmiştir. Yazarın romanlarında halk kültürü numuneleri incelenirken disiplinlerarası yöntemden faydalanılmıştır. Tezin giriş bölümünde Kemal Abdullah ve onun eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde roman özetleri verilmiştir. İkinci bölümünde“Unutacak Kimse Yok”isimli romanın halk kültürü unsurları incelenmiştir. Üçüncü bölümünde“Büyücüler Deresi”adlı romanda halk kültürü numuneleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde“Eksik El Yazması”isimli romanın halk kültürü unsurları incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise halk kültürü unsurlarının incelenmesi neticesinde elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kemal Abdullah, a contemporary pioneer of the Azerbaijan literature, used ehamples from the Azerbaijan folk culture in his works. The author, one of the pioneers of the Azerbaijan post-modern trend in the country, advocated folk culture in academic and political realms, His Works titled ' Nobody to Forget',' The River of Witches', and 'Missing Handwriting' include rich elements from rich folk culture. These novels have been translated into many languages worldwide. As such, Kemal Abdullah publicized Azerbeijan – Turkish culture. In this thesis, the above-mentioned three novels were investigated with respect to the elements of folk culture. İnterdisciplinary approach was adopted to ehamine the elements. In the introductory part of the thesis, information regarding to Kemal Abdullah and his works was given. In the first part, the synopsis regarding the novels was presented. In the second, the third and the forth parts, the folk culture elements as represented in the novels ' Nobody to Forget', 'The River of Witches', and 'Missing Handwriting' were examined respectively. In the conclusion part, the findings were evaluated in light of the elements.