Periton diyalizi yapılan çocuk hastalarda serum copeptin düzeyleri ile peritoneal transport parametreleri ve biyoempedans belirteçleri arasındaki ilişki
The relationship between serum copeptin levels and peritoneal transport parameters and bio-impedance markers in pediatric patients under peritional dialysis
  1. Tez No: 754824
  2. Yazar: BURAK ÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Copeptin, chronic kidney disease, end-stage renal disease, peritoneal equalization test, bioimpedance analysis, arginine vasopressin, antidiuretic hormone, peritoneal dialysis, child, pediatric
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığında (KBH) hipervoleminin patofizyolojisi çoklu mekanizmalara dayanmakla birlikte arjinin vazopressinin (AVP) de rol oynadığı bilinmektedir. Copeptin, AVP'nin C terminalinde bulunan bir molekül olup, klinik çalışmalarda AVP yerine sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışmamızda, periton diyalizi (PD) yapılmakta olan son dönem böbrek yetersizliği (SDBY) olan çocuk hastalarda copeptin düzeylerinin belirlenmesi, biyoempedans parametreleri (BİA) ve peritoneal eşitleme testinden (PET) elde edeceğimiz peritoneal transport parametreleri ile arasındaki olası ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda takip edilmekte olan 37 PD hastası dahil edildi. Çocuk polikliniklerimize başvuran akut veya kronik herhangi bir hastalığı olmayan, hasta grubu ile aynı cinsiyet ve yaşlarda 37 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Hasta ve kontrol gruplarında serum copeptin seviyeleri değerlendirildi. Hastaların ayrıca periton diyaliz sıvısı copeptin düzeyleri, PET ve BİA parametreleri eş zamanlı olarak değerlendirildi ve aralarındaki olası ilişki incelendi. Bulgular: Hasta grubunda serum copeptin seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı (7.31 ng/ml vs 2.55 ng/ml, p< 0.001). Kontrol grubunun serum copeptin düzeyleri ile yaş dağılımı arasında negatif ilişki saptandı (r= -0.596, p< 0.001). Hasta grubunda serum copeptin düzeyleri ile yaş, cinsiyet arasında ilişki saptanmadı. Hasta grubunda serum copeptin düzeyleri ile PET parametreleri [KpT/V (r= -0.166, p= 0.325), Kprtw/V (r= -0.147, p= 0.387)] arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Serum copeptin düzeyleri ile BİA parametreleri ve overhidrasyon (OH) arasında da anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: SDBY'li PD yapılan hastalarda serum copeptin düzeyleri sağlıklı gruba göre daha yüksektir. Serum copeptin düzeyi ile BİA ve PET parametreleri arasında belirgin bir ilişki saptanmadı. Bu konuda, her yaş grubundan daha fazla hastanın katıldığı, prospektif çalışmalar yapılması gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The pathophysiology of hypervolemia in chronic kidney disease (CKD) is based on multiple mechanisms and it is known that arginine vasopressin (AVP) also plays a role. Copeptin is a molecule located at the C-terminus of AVP and is often used instead of AVP in clinical studies. In our study, we first aimed to determine serum copeptin levels in pediatric end-stage renal disease (ESRD) patients undergoing peritoneal dialysis (PD). Depending on copeptin findings, we then aimed to evaluate a possible correlation between bioimpedance parameters (BIA) and peritoneal transport parameters obtained from the peritoneal equilibration test (PET). Methods: The study included 37 PD patients who were followed up in Marmara University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Nephrology. The control group consisted of 37 children of the same gender and similar age as the patient group, who did not have acute or chronic diseases. The serum copeptin levels of the patient and control group were evaluated. The patients' peritoneal dialysis fluid copeptin levels, PET and BIA parameters were also evaluated simultaneously and the possible relationship between them was examined. Results: Serum copeptin levels in the patient group were found to be significantly higher than in the control group (7.31 ng/ml vs 2.55 ng/ml, p< 0.001). A negative correlation was found between serum copeptin levels and age of the control group (r= -0.596, p< 0.001). There was no relationship between serum copeptin levels and age and gender in the patient group. No significant correlation was found between serum copeptin levels and PET parameters [KpT/V (r= -0.166, p= 0.325), Kprtw/V (r= -0.147, p= 0.387)] in the patient group. No significant correlation was also found between serum copeptin levels and BIA parameters and overhydration (OH). Conclusion: Blood copeptin levels are higher in PD patients with ESRD than in the healthy group. There was no significant relationship between serum copeptin level and BIA and PET parameters. It was thought that further studies should be done on this subject.