Sağlık çalışanlarının hastanelerde bilişim teknolojilerine hazırbulunuşluk düzeyleri ve algılanan örgütsel desteğin iş performansına etkisi: Bayburt Devlet Hastanesi örneği
Healthcare professionals' ready levels for information technologies in hospitals and the effect of perceived organizational support on work performance: The case of Bayburt State Hospital
- Tez No: 754884
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hazırbulunuşluk, Bilişim Teknolojileri Hazırbulunuşluk, Algılanan Örgütsel Destek, İş Performansı, Sağlık, Readiness, Information Technologies Readiness, Perceived Organizational Support, Job Performance, Health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, gelişmekte olan teknoloji ve bu teknolojiye uyumun hastane boyutunda alt yapı ve yazılımların geliştirilmesi ve değiştirilmesi gerçekleştiği durumlarda; doktor, hemşire, sağlık teknikerleri, diğer sağlık personeli ve veri hazırlama kontrol işletmenlerinin bilişim teknolojileri hazırbulunuşluk seviyesi ile algılanan örgütsel desteğin sağlık çalışanlarının iş performansları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışanların Bilişim Teknolojileri Hazırbulunuşluk Seviyesi (13 madde), Algılanan Örgütsel Destek (8 madde) ve İş Performansı (9 madde) ölçümleri toplam 30 soruluk anket ile ölçülmüştür. Araştırmaya 43 Doktor, 141 Hemşire, 98 diğer sağlık personeli ve 45 veri hazırlama ve kontrol işletmeni olmak üzere toplam 327 kişi katılmıştır. Anketlere verilen cevapların istatistiği IBM SPSS Statistics 26.0 ve AMOS 22.0 programları kullanılarak yapılmıştır. Bilişim Teknolojileri Hazırbulunuşluk toplam puanı ile İş Performansı ve Algılanan Örgütsel Destek puanı ile İş Performansı arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu, YEM analizi sonucunda Bilişim Teknolojileri Hazırbulunuşluk Seviyesinin ve Algılanan Örgütsel Desteğin İş Performansını anlamlı ve pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research, in cases where the developing technology and adaptation to this technology, the development and change of infrastructure and software at the hospital scale; was to evaluate the effects of the information technology readiness level of doctors, nurses, health techniques, other health personnel and data preparation control operators and the perceived organizational support on the work performance of health workers. Employees' Information Technology Readiness Level (13 items), Perceived Organizational Support (8 items) and Job Performance (9 items) were measured with a total of 30 questions of 3 questionnaire. A total of 327 people, including 43 Doctors, 141 Nurses, 98 other health personnel and 45 data preparation and control operators, participated in the study. The statistics of the answers given to the questionnaires were made using IBM SPSS Statistics 26.0 and AMOS 22.0 programs. It was found that There is a significant and positive relationship between information technology readiness score and job performance, and between perceived organizational support score and job performance. As a result of Structural Equation Modelling (SEM) analysis, information technology readiness level and perceived organizational support affect job performance significantly and positively.