Lumbar disk hernisi olan bireylerde kronik dönemde core stabilizasyon egzersizlerinin denge ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of core stabilization exercises on balance and quality of life in chronic period in individuals with lumbar disc herniation
- Tez No: 754926
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lumbar Disk Hernisi, Kronik Dönem, Denge, Core Stabilizasyon, Propriosepsiyon, Lumbar Disc Herniation, Chronic Period, Balance, Core Stabilization, Proprioception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, lumbar disk hernisi olan bireylerde kronik dönemde core stabilizasyon egzersizlerinin denge ve yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya 45-65 yaşlarında en az bir yıl önce lumbar disk hernisi tanısı almış 40 hasta alındı. Randomizasyon yapılarak tedavi ve kontrol grubu olmak üzere 20 kişilik 2 gruba ayrıldı. Hastalara ait demografik bilgiler için kendi hazırladığımız bir form, ağrı değerlendirmesi için McGill Ağrı Ölçeği ve Vizüel Ağrı Skalası, statik denge değerlendirmesi için Diasu Yürüme Analizi Cihazı ve Berg Denge Ölçeği, dinamik dengeyi değerlendirmek için Zamanlı Kalk Yürü Testi, Y Denge Diyagramı, Fonksiyonel Uzanma Testi, düşmeyi değerlendirmek için Tinetti Düşme Etkinlik Ölçeği, yaşam kalitesini ve fonksiyonelliği değerlendirmek için Oswestry Bozukluk Ölçeği ve Nottingham Sağlık Profili kullanıldı. Proprioseptif duyuyu değerlendirmek için ayakbileği eklem pozisyon hissine ayakta, nötral pozisyonda (0˚) ve 10˚ dorsi fleksiyonda açısal ölçüm yapılarak bakıldı. Tüm anketler ve ölçümler tamamlandıktan sonra hastalar programa alındı. Kontrol grubundaki hastalar rutin yaşamlarına devam ederken, tedavi grubu hastalarına core stabilizasyon odaklı modifiye pilates egzersiz programı 8 hafta, haftada 2 gün 50 dakika şeklinde uygulandı. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra anketler ve ölçümler tekrarlandı. Tedavi grubunda dinamik denge, fonksiyonellik ve yaşam kalitesinde gelişme sağlandı (p0,05). Tedavi grubunda proprioseptif ölçümlerinde gelişme sağlanırken (p0,05). Core stabilizasyon eğitiminin proprioseptif duyu, denge ve yaşam kalitesini iyileştirmek için etkili bir yöntem olduğu belirlendi. Modifiye pilates eğitiminin, lumbar disk hernisi olan bireylerde denge ve yaşam kalitesini artırmak için destekleyici ve koruyucu fizyoterapi modeli olarak ileri yaş gruplarında kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the effect of core stabilization exercises on balance and quality of life in the chronic period in individuals with lumbar disc herniation. Forty patients aged 45-65 years who had been diagnosed with lumbar disc herniation at least one year ago were included in the study. By randomization, they were divided into 2 groups of 20 people, each being the treatment and the control group. A self-prepared form for patient demographic information, McGill Pain Scale and Visual Analog Scale for pain assessment; Diasu Gait Analysis Device and Berg Balance Scale for static balance assessment; Timed Up and Go Test, Y Balance Diagram, Functional Reach Test to evaluate dynamic balance; Tinetti Fall Efficiency Scale for assessing falls; The Oswestry Disorder Scale and Nottingham Health Profile were used to assess quality of life and functionality. To evaluate proprioceptive sensation, ankle joint position sense was measured in standing, neutral position (0˚) and angular measurement in 10˚ dorsiflexion. After the questionnaires and measurement tools were completed, the patients were included in the program. While the patients in the control group continued their routine lives, the clinic pilates exercise program focused on core stabilization was applied to the patients in the treatment group for 8 weeks, 2 days a week for 50 minutes and in 4 groups. After the treatment process was completed, the questionnaires and measurements were repeated. Dynamic balance, functionality and quality of life were improved in the treatment group (p0.05). While improvement was achieved in proprioceptive measurements in the treatment group (p0.05). Core stabilization training was determined to be an effective method to improve proprioceptive sense, balance and quality of life. We recommend that modified pilates training can be safely used in elderly groups as a supportive and protective physiotherapy model to improve balance and quality of life in individuals with lumbar disc herniation.