Küçük ve orta ölçekli işletmelerde muhasebe bilgi sisteminin kullanımı: Bir araştırma
The utilization of accounting information system in small and medium sized enterprises: A research
- Tez No: 755014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: küçük ve orta ölçekli işletmeler, KOBİ, bilgi, muhasebe bilgi sistemi, yönetim bilgi sistemleri, bilgi sistemleri, sistem, rapor, small and medium-sized enterprises, SMEs, information, accounting information system, management information systems, information system, system, report
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmada küçük ve orta ölçekli işletmelerde muhasebe bilgi sistemi kullanımının araştırılması amaçlanmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ellerindeki sistemleri nasıl kullandıkları ve bu sistemler aracılığı ile hangi raporları alıp bu raporlardan nasıl faydalandıkları sorularına yanıtlar aranmaktadır. Ekonomilerin önemli kısmını oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomiler üzerinde etkisinin ve öneminin fark edilmesi, özelliklerinin tanımlanarak sorunlarının tespiti ekonomik gelişmelerin piyasaya faydalı olabilmesi açısından önem taşımaktadır. Teknolojinin hızla gelişerek geldiği noktada da doğru bilgiyi doğru zamanda ve en az maliyetle edinebilmek için eldeki verilerin bilgi sistemleri aracılığı değerlendirilerek bilgilerden işletme için faydalı olabilecek olanlara ulaşımı sağlanılmaktadır. Çalışmada öncelikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin tanımlanması yapılmış, ekonomilerdeki yerleri, önemi ve karşılaştıkları sorunlar açıklanmıştır. Ardından bilgi, sistem, bilgi sistemi ve yönetim bilgi sistemi kavramları açıklanmış, muhasebe bilgi sistemi ile ilgili teorik bilgiler sunulmuştur. Ekonomiler için oldukça önemli olan küçük ve orta ölçekli işletmeler ve bilgi sistemlerinin en önemli alt sistemi olan muhasebe bilgi sistemi hakkında teorik açıklamalar yapıldıktan sonra; İkitelli Organize Sanayi Bölgesinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenmiş katılımcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin sonuçları yazıya döküldükten sonra içerik analizi ile değerlendirilmiş, değerlendirmenin sonuçları ve bu sonuçlar aracılığı ile ulaşılan öneriler belirtilmiştir. Araştırmanın sonucunda; çalışmamıza katılım göstermiş İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin muhasebe bilgi sisteminin ürettiği düzenlenmiş bilgiler aracılığı ile cari hesaplarını takip etme ve karar alma konularında faydalandıkları görülmüştür. Ayrıca katılımcılar muhasebe bilgi sistemleri aracılığı ile işlerinin kolaylaştığını, muhasebe bilgi sistemlerinin sunduğu raporlar aracılığı ile karar almanın ve bir işletme stratejisi oluşturmanın hızlandığını, ileriye yönelik planlar oluşturmalarına yardımcı olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the use of accounting information system in small and medium-sized enterprises. Answers are sought to the questions of how small and medium-sized enterprises use the systems they have and which reports they receive through these systems and how they benefit from these reports. It is important to realize the economic impact and importance of small and medium-sized enterprises, which constitute a significant part of the economies, to define their characteristics and to identify their problems, in terms of making economic developments beneficial to the market. At the point where technology has developed rapidly, in order to obtain the right information at the right time and at the least cost, the available data is evaluated through information systems, and access to the information that may be useful for the business is provided. In the study, firstly, the definition of small and medium-sized enterprises was made, their place in the economy, their importance and the problems they faced were explained. Then, the concepts of information, system, information system and management information system are explained, and theoretical information about the accounting information system is presented. After explaining small and medium-sized enterprises, which are very important for economies, and making theoretical explanations about the accounting information system, which is the most important sub-system of information systems; semi-structured interviews were conducted with the participants determined by maximum diversity sampling from İkitelli Organized Industrial Zone. The results of the interviews were written down and evaluated with content analysis, then the results of the evaluation and the suggestions reached through these results were stated. As a result of the research; it has been observed that small and medium-sized enterprises located in İkitelli Organized Industrial Zone and participating in our study benefit from the regulated information produced by the accounting information system in monitoring their current accounts and making business decisions. In addition, through accounting information systems; participants stated that their work becomes easier, decision-making and business strategy creation accelerated, and accounting information systems helped them create better future plans.