The role of accounting information system in the small and medium enterprises (Case study, Somalia)
Küçük ve orta işletmelerde muhasebe bilgi sisteminin rolü (Vaka çalışması, Somali)
  1. Tez No: 764690
  2. Yazar: ABDIAZIZ MOHAMED HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Sistemi, Küçük ve orta ölçekli işletmeler, Somali KOBİ'leri, Accounting Information System, Small &medium sized enterprises, Somali SMEs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ'ler), Somali de dahlia olmak üzere birçok ülkenin ekonomik ilerlemesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu araştırma, özellikle Somali'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerde muhasebe bilgi sisteminin kullanımına yönelik farkındalık düzeyini araştırmaktadır. Bu tekniğin operasyonel süreçlerin başarısında ve firma etkileşiminde önemli bir rol oynayacağını gösteren Muhasebe Bilgi Sistemi operasyonlarının işletmelere tanınması, Somali'de daha çok teknolojiye dayalı bir Muhasebe Bilgi Sistemi ve bilgisayar kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle bu dönemde Küçük Orta Ölçekli İşletmeler gibi işletme sahipleri. Bu çalışmada, Somali'deki KOBİ'lerde muhasebe bilgi sisteminin rolünü değerlendirebilmek için hibrit yaklaşımla (tümevarım ve tümdengelim) nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Somali'de çalışan Yöneticiler, İşletme Sahibi ve Muhasebeciler Zoom online toplantısı aracılığıyla mülakata alındı. Çalışmanın doygunluğu için, muhasebe bilgi sistemi ve özellikle Somali KOBİ'lerinde kullanımı konusunda bazı akademisyenler ve uzmanlarla iki görüşme daha yapılmıştır. son olarak, elde edilen bilgiler tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın büyük bir kısmı, Somali'deki iş sektörlerinin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinde (KOBİ'ler) Muhasebe Bilgi Sistemi uygulamasının konuşlandırılmasına yardımcı olacak olgusal bilgilerin üretilmesidir ve bunun birçok etkisi vardır. Bu çalışmanın bulguları, AIS'nin uyarlanması ile KOBİ'lerin başarısı arasında önemli bir ilişki olduğuna dair önceki çalışmaların sonuçlarını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises (SMEs) have played an essential part in the economic progress of many countries, including Somalia. This research investigates the level of awareness towards the use of accounting information system in the small and medium-sized enterprises, particularly in Somalia. Accounting Information System operations are acknowledging to the enterprises, which demonstrates this technique is going to play a crucial part in the success of operational processes and firm's interaction, which made an Accounting Information System depending mostly on technologies and the use of computers are needed in Somali business owners, such as Small Medium Enterprises, especially at this time. Qualitative research method was utilized for this study, with hybrid approach (inductive & deductive) to be able to assess the role of accounting information system in Somali's SMEs. Managers, Business owner and Accountants working in Somalia were set to an interview through Zoom online meeting. A Further two more interviews were conducted, with some academic and experts in accounting information system and its usage particularly in Somalian SMEs. finally, the derived information was analyzed using thematic analysis method. The major part of this work is the generation of factual information that will aid in the deployment of Accounting Information System application in Small and Medium Enterprises (SMEs) of business sectors in Somalia as it accompanied with many implications. The findings of this study reflect the results of previous studies that there is a significant relationship between the adaptation of AIS and the success of SMEs.