Uluslararası göçün temel makro ekonomik göstergeler üzerine etkisi: Göç alan ülkelere dayalı panel veri analizi
The effect of the international migration on the main macro ecomomic i̇ndicators: A panel data analysis based on the receiving countries
  1. Tez No: 755039
  2. Yazar: TUĞBA KONUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Büyüme, İşsizlik, Enflasyon, International Migration, Economic Growth, Unemployment, Inflation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Uluslararası göç başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyayı ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve toplumsal anlamda etkilemektedir. Son yıllarda artan savaşlar ve iç karışıklıklar nedeniyle özellikle artan zorunlu göç dalgaları toplumların ilişkilerini etkilemesi bakımından var olan bu küresel sorunun derinleşmesine neden olmuştur. Bireyden topluma ulus devletten uluslararası örgütlere kadar geniş bir alanı kapsayan göç konusu göç alan ülkelerde göçe ilişkin yeni politikaların belirlenmesi konusunda gelişmeleri hızlandırmış ve zorunlu hale getirmiştir. Bu bakımdan özellikle göç alan ülkelerin bu göç olgusunu kendi lehlerine çevirerek ekonomiye katkı sağlayacak şekilde durumu yönetmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, 1996-2019 yılları arasında göç alan 13 ülke için uluslararası göçün temel makroekonomik göstergelerinden ekonomik büyüme, işsizlik ve enflasyon üzerine etkisi dinamik panel veri yöntemiyle tahmin edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgular; panel genelinde uluslararası göçün ekonomik büyümeyi artırdığı, işsizlik üzerine bir etkisinin olmadığı ve enflasyonu azaltıcı yönde etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The international migration affected first and foremost Turkey and the whole World economically, socially, politically, culturally and societally. The increasing forced migration waves due to the increasing number of wars and domestic turbulences caused the global problems to deepen from the perspectives of national relations. The migration topic that covers a large area from individual to the whole society, from countries to international organizations accelerated the formation of new policies and made them compulsory. Then, it becomes important for the migration receiving countries to turn the migration phenomenon in their favor by managing the situation for the country to benefit from it. In this study, the effect of international migration on the economic growth, unemployment and inflation, which are the main macroeconomic indicators, for 13 migration receiving countries for the period of 1996-2019 was estimated by using the dynamic panel data analysis. The findings reveal that international migration increases economic growth, has no effect on unemployment and has a decreasing effect on inflation.