İşe yabancılaşmanın sosyal sermaye veçalışan performansı ilişkisindeki aracılıkrolü: Kamu sektöründe bir araştırma
The mediating role of work alienation in the relationship between socialcapital and employee performance: A Study in the public sector
- Tez No: 755092
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İşe Yabancılaşma, Kamu Sektörü, Sosyal Sermaye, Performans, Alienation to Work, Public Sector, Performance, Social Capital
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı kamu sektöründe çalışanlarda işe yabancılaşmanın, sosyal sermaye ve çalışan performansı ilişkisindeki aracılık rolünü ortaya çıkarmaktır. Araştırmada elde edilen veriler“Sosyal Sermaye”,“İşe Yabancılaşma”ve“Çalışan Performansı”ölçeklerinin yer aldığı Ek'teki anket uygulaması ile İlişkisel araştırma yöntemine göre yapılan analizlerde İstanbul Beşiktaş Belediyesi'nde çalışan, örneklem olarak seçilen 384 kamu çalışanından toplanmıştır. Veriler AMOS ve SPSS paket programlarında işlenmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, değişkenlerin arasındaki ilişkiler bağlantısı korelasyon analizi, değişkenlerin birbirlerine olan etkilerinin analizi ise regresyon ile test edilmiştir. Demografik farklılıklara göre değişkenlerin düzeylerinin farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Farklılığa neden olan grupların tespitinde“Tukey-Post Hoc”ayrıntısı kullanılmıştır. Bu araştırmanın analiz sonuçları, ˂p=0,05> anlamlılık düzeyine göre karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda ankete katılanların ölçek puanlarına göre, sosyal sermaye ile işe yabancılaşma arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu, sosyal sermaye ve çalışan performansı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu, işe yabancılaşma ile çalışan performansı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan sosyal sermaye ölçeğinde yaş gruplarının sosyal sermaye düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığa neden olmadığı tespit edilmiştir. İşe yabancılaşmanın sosyal sermaye ve çalışan performansı arasındaki ilişkide aracılık rolünün test edilmesi sonucunda işe yabancılaşmanın anlamlı bir etkisi vardır bu etki“Beta”değeri azaldığı için kısmi aracılık rolü olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the mediating role of work alienation in the relationship between social capital and employee performance in public sector employees. The data obtained in the research were collected from the surveys that included the“Social Capital Scale”,“Work Alienation Scale”and“Employee Performance Scale”.This surveys were gathered from 384 public employees working in Istanbul Beşiktaş Municipality which were selected as samples and formed with analyzes studied according to the“Relational Research Method”.Data were analyzed in SPSS and AMOS. Descriptive statistics in the research were tested based on the relation between the variables and correlation analysis and the effects of the variables on each other were tested with regression analysis. On the other hand, it was examined whether the levels of variables differ according to demographic features.“Tukey Post Hoc”detail was used to define the group that caused the differences.The results of the analysis of the research were evaluated at the“p=0.5”significance level. According to the scale scores of the respondents in the research, it was determined that there is a negative and significant relationship between social capital and work alienation, a positive and significant relationship between social capital and employee performance, and a negative and significant relationship between work alienation and employee performance.On the other hand, it has been determined that there is not any significant difference between the social capital levels of age groups in the social capital scale.As a result of testing the mediating role of work alienation in the relationship between social capital and employee performance, it has been revealed that work alienation has a significant effect. In addition to result , the outcome of this effect on the mediating role is partial as the“Beta”value decreases.