التناص القرآني في شعر ذنون يونس الأطرقجي
Thnon Yunus al-Ataragi şiirinde kuran metinler arası ilişki / Quranic intertextuality in the poetry of Dhanun al-Atrakji
- Tez No: 755219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LAITH MOTEI YAHIA ALAZAB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kuran Kerimde metinler arası ilişki, Al-Ataragi şiirinde Kuran arası ilişki, Thnon Al-Ataragi, intertextuality at the beginning of the road, the stage of wandering, repentance, rumination, absorption, dialogue, Dhnoon al-Atrakji
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tez Konusu Modern çağda yaşayan bir şairi ve şiirinde kullandığı Kuran metinler ele almaktadır, daha önceki çağlarda hazreti peygamberin şairi Hassan arası ilişkiyi günümüze kadar Kuran metinler arası ilişki bin Sabit gibi İslam çağında ve şairdir. kullanılmıştır. Al-Ataragi, Musul şairlerinden İslami bir Bu çalışmada araştırmacı, Al-Ataragi şiirinin analitik yöntemini ele almıştır, dikey şiir yazdığını görmüştür. Çok okuması, muhafazakar yetişmesi ve dini ve serbest çok yerde Kuran metinler arası kullanmıştır. yönelimi nedeniyle şiirlerinde Şiirinde önceden Kuran Kerimden alıntı yapmak olarak bilinen metinler arası ilişkiyi yerde kullanılmıştır, metinler arası ilişki bazen doğrudan bazen dolaylı ve bir çok erimiş metinde kullanmıştır. Araştırmada üç türünü ele kayıp metinde yada bazen ve kayıp metin. aldım : doğrudan , dolaylı Al-Ataragi şiiri Anlam ve ifadeler karışımıdır, şair şiirinde bazen modern bazen Abbasi, bazen Mahceri, bezen sembolik ve bazen gerçekçidir, bazen klasik, bezen taklitçi, aynı zamanda dikey şiir ve serbest şiir çok yenilikçi ve bazen tamamen yazmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis reveals a poet from the modern era, and what the poet used of Quranic intertextuality in his poetry. The poets have previously used Quranic intertextuality from the Islamic era, from the poet of the Prophet, may God's prayers and peace be upon him, Hassan bin Thabit, may God be pleased with him, to this day, and Al-Atrakji is an Islamic poet of Mosul poets. In this study, the researcher dealt with the analytical method of AlAtrakji's poetry, and found him writing in column poetry, free poetry, and many topics, and because of his frequent readings, and because of his conservative upbringing and religious orientation, the Qur'anic intertextuality had an abundant share in his poetry. Intertextuality abounded in his poetry, or what was previously called quoting from the Holy Qur'an. Sometimes the intertextuality is direct, sometimes it is indirect, and sometimes the absent text or the dissolution, which are three types that I adopted in the research (rumination, absorption, and dialogue) i.e. direct, indirect, and absent text. Al-Atrakji's poetry contains a mixture of meanings and expressions. The poet in his poetry is sometimes modern and sometimes old, and sometimes Abbasi, and sometimes hijri, sometimes symbolic, and sometimes realistic, and sometimes he renews all the novelty and sometimes imitates all the tradition, and at the same time he says vertical poetry and sometimes he mixes it with free poetry