Dijital kitaplarda sinemagraf tekniği ile hareketli görüntü tasarımı
Moving image design with cinemagraphy technique in digital books
- Tez No: 755332
- Danışmanlar: DOÇ. EREN EVİN KILIÇKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cinemagraph Technique, Digital Book, Image Design, Moving Image
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hareketli görüntü tasarımları, modern çağın getirdiği teknolojik gelişmelerle hayatımızın birçok alanında kendine yer edinmiş aynı zamanda sanatta adeta yeni bir çağ başlatmıştır. Başlangıçta seri bir şekilde art arda getirilen fotoğraf karelerinden oluşan hareketli görüntü zaman içinde farklı program ve tekniklerin kullanımı ile gelişme göstermiştir. Bu tekniklerden biri olan“Sinemagraf”Bir video çekiminden alınan ya da foto manipülasyon tekniği ile oluşturulan fotoğraf karesi içerisinde, seçilen bir ya da birkaç objenin veya alanın kısa çaplı döngüsel hareket meydana getirmesi ile oluşturulmaktadır. Teknoloji ile hayatımıza giren bir diğer olgu da dijital kitaplardır. Bu alan yüzyıllardır alışık olduğumuz kitap biçimini başka bir boyuta taşımış ve elektronik ortamda dilediğimiz zaman kitap okuyabilme fırsatını bize sunmuştur. Araştırmanın amacı; hareketli görüntü tasarımlarından, biri olan sinemagraf tekniğinin, dijital kitaplara dahil edilebilme durumunun incelenmesidir. Araştırma, kitaplarda var olan olgu ve olaylara yönelik olarak, sinemagraf tekniği ile meydana getirilen hareketli görüntü tasarımlarının, dijital kitaplara dahil edilebilme durumunun incelenmesine dayalı nitel bir araştırmadır. Bu araştırma, sinemagraf tekniğinin dijital kitap sayfalarına olan uygunluğunun incelenmesi ve araştırma kapsamında sinemagraf ile oluşturulmuş görüntülerin bir dijital kitap prototipi üzerinden görüntülenmesi ile sınırlandırılmıştır. Yapılan araştırma; sinemagraf tekniğinin kullanılması ile dijital kitapları, ana asılı kalmış görüntülerden sıyırıp, onları olduğundan daha etkin kılacak ve dijital kitaplara çağa uygun bir yenilik getirecek olması bakımından önemlidir. Araştırma sonucuna göre, sinemagraf görüntülerin, dijital kitaplarda yer almasının; Kullanım alanına farklı bir boyut kazandırmak ve kitapların etkileşimini arttırmak hususlarında yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda yapılan Dijital kitap protipinde kullanılan sinemagraf tekniğinin dikkat dağıtmama ve metni destekler nitelikte olma uygunluğu gözlemlenmiş ve hareketli içeriğe sahip bu yeni dijital kitap üzerinden okur ile kitap arasındaki görsel iletişimin daha etkileşimli hale geldiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Moving image designs have taken a place in many areas of our lives with the technological developments brought by the modern age, and at the same time, it has almost started a new era in art. In the beginning, the moving image, consisting of photo frames brought in succession, has developed over time with the use of different programs and techniques.“Cinemagraph”, which is one of these techniques, is created by creating a short-scale cyclic motion of one or more selected objects or areas within the photo frame taken from a video shoot or created by photo manipulation technique. Another phenomenon that has entered our lives with technology is digital books. This field has carried the book format we have been accustomed to for centuries to another dimension and has given us the opportunity to read books whenever we wish in the electronic environment. Purpose of the research; The aim of this study is to examine the inclusion of cinemagraph technique, which is one of the motion picture designs, in digital books. The research is a qualitative research based on examining the inclusion of motion picture designs created with the cinemagraph technique in digital books, for the facts and events in the books. This research is limited to examining the suitability of the cinemagraph technique with the digital book pages and viewing the images created with the cinemagraph on a digital book prototype within the scope of the research. The research carried out; The use of cinemagraph technique is important in terms of stripping digital books from the main hung images, making them more effective than they are and bringing a modern innovation to digital books. According to the results of the research, cinemagraph images are included in digital books; It is thought that it will be useful in terms of giving a different dimension to the usage area and increasing the interaction of the books. In this context, the suitability of the cinemagraph technique used in the digital book prototype not distracting and supporting the text was observed, and it was concluded that the visual communication between the reader and the book became more interactive through this new digital book with animated content.