Bilgisayar destekli kavram haritası ile matematik öğretiminin 7. sınıf öğrencilerinin üstbilişsel beceri gelişimine etkisi
The effect of mathematics teaching by the computer aided concept map on the metacognition skills of 7th grade students
- Tez No: 755338
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER MANDACI ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Kavram Haritası, Matematik Öğretimi, Üstbilişsel Beceri, Computer Aided Concept Map, Mathematics Teaching, Metacognition Skill
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, bilgisayar destekli kavram haritası ile matematik öğretiminin yedinci sınıf öğrencilerinin üstbiliş becerilerine etkisini incelemektir. Bu amaçla araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin bir arada olduğu karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma, Niğde ilinde öğrenim görmekte olan 7.sınıftaki 37 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Çokgenler Başarı Testi, Van Hiele Geometri Testi, Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği, Biliş Üstü Beceriler Ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşme, öğrenci günlükleri ve öğretmenin alan notları yer almaktadır. Nicel verilerin analizinde Excel ve Spss programlarından yararlanılmıştır. Nicel veriler Bağımsız t-testi olan Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak bilgisayar destekli kavram haritalama ile öğretimin öğrencilerin üstbilişsel beceri gelişimlerini anlamlı derecede artırdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında yapılan görüşmelerde ve uygulama sürecinde bilgisayar destekli kavram haritalama ile öğretimin öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırdığı, konunun tüm kavramlarını ilişkilendirebilmelerine yardımcı olduğu ve derslerin daha zevkli hale geldiğini ortaya çıkaran bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of computer aided concept mapping and mathematics teaching on the metacognitive skills of seventh grade students. For this purpose, a mixed method approach, which combines quantitative and qualitative methods, was used in the research. The study was carried out with 37 7th grade students studying in Niğde. As data collection tools, there are Polygons Achievement Test, Van Hiele Geometry Test, Metacognitive Awareness Scale, Metacognitive Skills Scale, semi-structured interview, student diaries and teacher's field notes. Excel and Spss programs were used in the analysis of quantitative data. Quantitative data were analyzed with the Independent t-test, Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Ranks test. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. As a result, it was determined that teaching with computer-assisted concept mapping significantly increased the metacognitive skill development of students. In addition, during the interviews and the application process, it was found that teaching with computer-assisted concept mapping facilitated the learning of the students, helped them to associate all the concepts of the subject, and that the lessons became more enjoyable.