Tip 2 diyabetli genç obez ratlarda düzenli egzersiz ve l-karnitin uygulamasının insülin direnci üzerine etkileri
Effects of regularexerciseand l-carnitine administration on insulin resistance in young obese rats with TYPE 2 diabetes
  1. Tez No: 755415
  2. Yazar: EMRAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ATAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KUBİLAY TÜRKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenli Egzersiz, Tip 2 Diyabet, L-Carnitine, İnsülin Direnci, Regular Exercise, Type 2 Diabetes, L-Carnitine, Insulin Resistance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı düzenli egzersizin ve l-karnitin uygulamasının tip'2 diyabete bağlı insülin direnci üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada deney hayvanı modeli olarak Ratlar (Sıçan) kullanılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce tüm ratlarda tip 2 diyabet oluşturabilmek için Cayman marka Streptozosin (STZ) intraperitoneal (i.p.) 35mg/kg dozda ratlara uygulanmıştır. Ratlar, tip 2 diyabetli genç obez (3-6 aylık) olmak üzere toplam dört gruptan oluşmaktadır. Bu dört grup Kontrol Grubu (n=6), L-Karnitin Grubu (n=6), Egzersiz Grubu (n=6) ve Egzersiz+l-karnitin Grubu (n=6) şeklinde oluşturulmuştur. Her bir grupta çalışmanın başlangıcında altı adet rat kullanılmıştır. Çalışmada Egzersiz+l-karnitin ve egzersiz grubundaki ratlara haftada üç gün düzenli 30 dakikalık yüzme egzersiz programı uygulandı. Egzersizler toplam 12 hafta (üç ay) sürmüştür. Haftada üç kez egzersiz öncesinde egzersiz+l-karnitin ve l-karnitin grubuna ratların kilolarına uygun dozda (300 mg/kg) l-karnitin ağızdan sıvı şekilde verilmiştir. Çalışmanın ilk gününde ve çalışmanın son egzersizinden (90. gün) iki gün sonra ratlardan kan örnekleri alındı. Çalışmada ratların serum glikoz ve insülin düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca insülin dirençlerinin hesaplanmasında HOMA-IR yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın istatiksel analizleri için istatistik paket programı kullanılmıştır. Grupların zamana bağlı kilo değişimleri her grubun (KG, LKG, EG, E+LKG) kendi içerisinde haftalar arası karşılaştırmak ve zamana bağlı haftalık kilo değişimlerini gruplar arası karşılaştırmak için One-Way ANOVA testi kullanılmıştır. Her grubun zamana bağlı kilo değişimlerini karşılaştırmak için ise Tukey HSD Post Hoc testi kullanılmıştır. Her grubun glikoz ve insülin direnci değerlerinin ön test ve son test karşılaştırmasında Paired Samples t Testi, glikoz ve insülin direnci ön test ve son test değerlerinin gruplar arası karşılaştırılmasında ise One-Way ANOVA testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, kontrol grubu (KG) ratların haricindeki, tüm gruplardaki (LKG, EG, E+LKG) ratların kilolarında düşüşler, kandaki glikoz seviyelerinde azalmalar ve kandaki insülin direnci seviyelerinde azalmalar tespit edilmiştir. Buna göre ratların obezite ve tip 2 diyabet rahatsızlıklarında iyileşmeler olduğu söylenebilir. Bu noktada yağ yakımını artırmak ve obez kişilerin kilo vermelerini kolaylaştırmak için ayrı ayrı l-carnitine kullanımı ve egzersiz programı uygulanmalarının yanında, ikisinin bir arada uygulanmasının daha etkili olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu uygulamanın obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabet üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of regular exercise and l-carnitine implementation on insulin resistance due to type 2 diabetes. Rats (Rats) were used as an experimental animal model in the study. Before starting the study, Cayman brand Streptozocin (STZ) was implemented to the rats at a dose of 35mg/kg intraperitoneally (i.p.) in order to induce type 2 diabetes in all rats. Rats consisted of four groups in total, including young obese (3-6 months old) with type 2 diabetes. These four groups were formed as the Control Group (n=6), L-Carnitine Group (n=6), Exercise Group (n=6), and Exercise+1-carnitine Group (n=6). Six rats were used in each group at the beginning of the study. In the study, a regular 30-minute three days a week swimming exercise program was implemented to the rats in the Exercise + l-carnitine and exercise group. The exercises lasted for a total of 12 weeks (three months). Three times a week, before the exercise, l-carnitine was given orally in a dose appropriate for the weight of the rats (300 mg/kg) to the exercise+l-carnitine and l-carnitine groups. Blood samples were drawn from the rats on the first day of the study and two days after the last exercise of the study (90th day).In the study, serum glucose and insulin levels of rats were measured. In addition, the HOMA-IR method was used to calculate insulin resistance. A statistical package program was used the statistical analyzes of the study. One-Way ANOVA test was used to compare the time-dependent weight changes of the groups (CG, LCG, EG, E+LCG) within each group between weeks and to compare the time-dependent weekly weight changes between the groups. Tukey HSD Post Hoc test was used to compare time dependent weight changes of each group. Paired Samples t-Test was used for the pre-test and post-test comparison of glucose and insulin resistance values of each group, and the One-Way ANOVA test was used for the comparison of glucose and insulin resistance pre-test and post-test values between groups. As a result, decreases in weight, decreases in blood glucose levels and decreases in blood insulin resistance levels were detected in all rat groups (LCG, EG, E+LCG) except the control group (CG) rats. Accordingly, it can be said that rats healing obesity and type 2 diabetes diseases. At this point, to increase fat burning and facilitate weight loss of obese people, separately the use of l-carnitine and the implementation of an exercise program than, It is seen that applying both together is more effective. At this point, to increase fat burning and facilitate weight loss of obese people, besides rather separately the use of l-carnitine and the implementation of an exercise program than, It is seen that both together is more effective. Thus, it can be said that this implementation has positive effects on obesity, insulin resistance, and type 2 diabetes.