Öğretici görüşleri doğrultusunda 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarında yapılan Kur'an öğretimi
In accordance with the trainer's opinions, ages 4-6 the Quran made in the group Quran courses teaching
- Tez No: 755623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, 4-6 yaş, Kur'an Kursu, Kur'an Öğretimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Preschool, 4-6 years old Qur'an Course, Qur'an teaching, Directorate of Religious Affairs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Okul öncesi dönem, çocukta din duygusunun ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönemde dini gelişim ve şekillenme temelleri atılmaktadır. Okul öncesi çocuk için fiziksel, bilişsel ve psiko sosyal açıdan“kritik dönem”olarak ta adlandırılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din eğitimi faaliyeti yürüten 4-6 yaş grubu Kur'an kursları Cumhuriyet tarihi süresince ilk defa çocuğun hayatında önemli bir yeri olan kritik döneme yönelik yapılan din eğitiminin kurumsallaşmış halidir. Yapılan araştırmada 4-6 yaş Kur'an Kurslarının gerekli altyapı çalışmaları yapılmadan uygulamaya konulduğu, idari yapılanma, fiziki durum ve öğrenme – öğretme sürecinde bazı eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Yaptığımız bu çalışmanın amacı Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din eğitimi faaliyeti gerçekleştiren 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarında yapılan Kur'an öğretiminin bu kurslarda görev alan öğreticilerin görüşleri doğrultusunda incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu Malatya İl Müftülüğü ve merkez ilçe müftülüklerine (Yeşilyurt-Battalgazi) bağlı Kur'an kurslarında görev alan öğreticiler arasından seçilmiştir. Toplamda 20 öğretici çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamız nitel araştırma yöntemiyle hazırlanmıştır. Veri toplama aracı olarak öğreticiler için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Elde edilen bilgilerin analiz edilmesi sonucunda, öğreticilerin kendilerini Kur'an-ı kerim öğretimi konusunda yeterli gördükleri, bununla beraber öğretici eğitimi, kullandıkları ders materyalleri, kursların fiziki şartları, yardımcı elaman çalıştırma konularında bir takım eksikliklerin olduğu ve giderilmesini istedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The preschool period is the term when the feeling of religion emerges in the child. In this period, the foundations of religious development and shaping are laid. The preschool period is also called the“critical period”for the child in terms of physical, cognitive and psychosocial aspects. Qur'an courses for the age group of 4-6, which carry out religious education activities within the Presidency of Religious Affairs, are the institutionalized form of religious education for the critical period that has an important place in the life of the child for the first time throughout the history of the Republic. In the research, it has been determined that the Qur'an Courses for the ages of 4-6 are implemented without the necessary infrastructure studies, and there are some deficiencies in the administrative structure, physical condition and learning-teaching process. The aim of this study is to examine the Qur'an teaching in the 4-6 age group Qur'an courses, which carry out religious education activities within the Directorate of Religious Affairs, in line with the opinions of the teachers working in these courses. The study group of the research have been chosen from among the teachers working in the Qur'an courses affiliated to the Malatya Provincial Muftiate and the Central District Muftiate (Yeşilyurt-Battalgazi). In total, 20 teachers have been included in the study. Our study has been prepared by qualitative research method. As a data collection tool, a semi-structured interview form has been prepared for the teachers. As a result of the analysis of the information obtained, it has been determined that the teachers consider themselves sufficient in teaching the Qur'an al-Karim. However, it has been determined that there are some deficiencies in the training of the teachers, the course materials they use, the physical conditions of the courses, and the employment of assistant staff and they want to elimination of them.