4-6 yaş grubu Kur'an kursları üzerine bir araştırma (Denizli ili örneği)
The study on 4-6 age group Quran courses (The case of Denizli)
  1. Tez No: 719311
  2. Yazar: FATMA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Din Eğitimi, 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları, 4-6 Yaş Grubu Öğreticileri, 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları Öğretim Programları, Preschool Religious Education, 4-6 Age Group Quran Courses, 4-6 Age Group Tutorials, 4-6 Age Group Quran Courses Curriculum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Okul öncesi dönem; bireylerin fiziksel, sosyal, duygusal, psiko-motor, zihinsel ve dil gelişimlerinin ileri yaşlara oranla en çok ve en hızlı geliştiği süreci kapsamaktadır. Bu dönem insan hayatı için diğer dönemlere kıyasla kazanılacak davranış ve bilgiler bakımından değerlendirildiğinde kritik dönem olarak nitelendirilmektedir. Bireyin gelişimi açısından bu dönemde verilecek eğitim büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde din eğitim-öğretiminde yaş sınırının ortadan kaldırılmasıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012 yılından itibaren 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları Projesi hayata geçirilmiştir. İlk olarak 2013-2014 eğitim-öğretim yılında pilot illerde sonraki yıl Türkiye genelinde açılan kurslarda okul öncesi grubu çocuklara din eğitimi verilmeye başlanmıştır. Çalışmada 2019-2020 eğitim-öğretim yılı Denizli ili ve ilçelerinde bulunan 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kurslarında yer alan bütün unsurlar öğreticilerin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Bu çalışma 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kurslarında ki durumun saptanmasını, problemlerin tespit edilmesini ve öğrencilerin gelişimine katkı sağlanmasını temel hedef edinmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun mekân, materyal ve tekniklerin kullanıldığı daha verimli din eğitimi verilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. 4-6 Yaş Kur'an Kurslarının mevcut durum itibariyle ihtiyaç ve beklentileri ne ölçüde karşıladığı, Denizli ili ve ilçeleri örnekleminde 40 öğreticiyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar neticesinde elde edilen veriler ile yorumlanmıştır. Bulgulara göre; 4-6 Yaş Kur'an Kursların sahip olduğu fiziki mekân; güvenlik ve donanım özellikleri, ihtiyaç ve beklentileri karşılamada yetersiz bulunmuştur. Öğrencilerin gelişim özelliklerine göre öğretim programı ve kullanılan materyaller değerlendirildiğinde soyut konular dışında beklentileri karşılamada yeterlidir. Öğreticilerin temel yeterliklerine bakıldığında çoğunun yeterli donanıma sahip olmadığı fakat bu durumun farkında oldukları, kendilerini geliştirmek için de farklı arayışlar içerisine girdikleri görülmektedir. Gelişim özellikleri ve yaş grupları farklı öğrencilerin aynı sınıfta öğrenim görmesi öğrenme sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Velilerin sorumluluklarını yerine getirme, çocuklarını tanıma ve gelişim özelliklerini bilme konusunda eksiklerinin olduğu fakat çoğunun kurslardan memnun kaldıkları anlaşılmaktadır. Elde edilen bulgulara göre; 4-6 Yaş Kur'an Kurslarında verilen eğitim-öğretimin güncellenmesi, eğitim materyallerinin geliştirilmesi ve artırılması öğretici yeterliklerinin eğitimlerle desteklenmesi, fiziki koşulların iyileştirilmesi ve bu kurslarda görevlendirilecek 'yardımcı' konusuna çözüm bulunması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Preschool period; It covers the period in which the physical, social, emotional, psychomotor, mental and language developments of individuals develop the most and the fastest compared to advanced ages. When this period is evaluated in terms of behaviors and knowledge to be gained compared to other periods for human life, it is described as a critical period. The education to be given in this period is of great importance in terms of the development of the individual. With the elimination of the age limit in religious education in our country, the 4-6 Age Group Quran Courses Project was implemented by the Presidency of Religious Affairs since 2012. Religious education started to be given to pre-school children in the courses opened in the pilot provinces in the 2013-2014 academic year and in the following year throughout Turkey. In the study, all the elements in the 4-6 Age Group Quran Courses in Denizli province and its districts in the 2019-2020 academic year were evaluated in line with the opinions of the instructors. This study aims to determine the situation in the Qur'an Courses for the 4-6 Age Group, to identify the problems and to contribute to the development of the students. At the same time, it was made in order to contribute to the provision of more efficient religious education in which space, materials and techniques suitable for the development levels of the students are used. The extent to which the 4-6 Age Qur'an Courses meet the needs and expectations in terms of the current situation was interpreted with the data obtained as a result of semi-structured interviews with 40 teachers in the sample of Denizli province and its districts. According to the findings; physical space of Qur'an Courses for 4-6 Age; security and hardware features were found insufficient to meet the needs and expectations. When the curriculum and the materials used are evaluated according to the developmental characteristics of the students, it is sufficient to meet the expectations except for abstract subjects. When we look at the basic competencies of the instructors, it is seen that most of them do not have enough equipment, but they are aware of this situation and they are in different searches to improve themselves. The fact that students with different developmental characteristics and age groups study in the same class brings learning problems. It is understood that parents have deficiencies in fulfilling their responsibilities, getting to know their children and their developmental characteristics, but most of them are satisfied with the courses. According to the findings, it was concluded that the education given in the Qur'an courses for the ages of 4-6 should be updated, the educational materials developed and increased, the instructor's competences supported with trainings, the physical conditions should be improved and a solution should be found for the issue of 'helper' in the these courses.