Farklı renklerdeki rezin simanların çeşitli monolitik cad/cam materyallerin sonuç rengi üzerine etkisi
The effect of different colors of resin cements on the final color of various monolithic cad/cam materials
- Tez No: 755671
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN BÜLENT TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM Materyalleri, rezin siman, renk, monolitik restorasyon, CAD/CAM Materials, resin cement, color, monolithic restoration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, monolitik kullanıma uygun çeşitli CAD/CAM materyallerin farklı renklerdeki rezin siman uygulanması sonrası final restorasyon rengi üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Seramik grupları yüksek translüsensiye sahip farklı CAD/CAM materyallerinden 0,5mm ve 1mm olmak üzere iki farklı kalınlıkta hazırlandı. Bu çalışmada Lityum disilikat (IPS e.max CAD), monolitiki zirkonya (CeramillZolid), zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat (Celtra Duo, VitaSuprinity) marka monolitik CAD/CAM materyalleri kullanıldı. A2 renginde olan ve 12x14 mm boyutlarında hazırlanan seramik örnekler toplam 160 örnek kalınlıklarına göre iki alt gruba ayrıldı. Her seramik grubunda 20 adet örnek olacak şekilde üretildi. Seramik örnekler ile beraber renk ölçümlerinin yapılması için 0.2 mm kalınlıkta, 12x14 mm boyutunda A2, Beyaz ve Translüsent renkte dual cure rezin siman örnekler hazırlandı. Spektrofotometre ile seramik örneklerin ölçümleri siman uygulamadan önce ve sonra uygun nötral gri fon içeren ortamda örneklerin 3 farklı noktasından olacak şekilde yapıldı. İki ölçüm arasındaki farkın değerlendirilmesi için CIELab renk sistemi tarafından belirlenen“ΔE”formülü kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizleri 3 Yönlü ANOVA, sonrasında ise kalınlık, materyal ve rezin siman gruplarının her bir kombinasyon için olan ikili karşılaştırmaları, bonferroni düzeltmeli EMMeans ile fonksiyonu kullanılarak gerçekleştirildi. Rezin siman renginin monolitik restorasyonların final rengi üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu sonucu elde edildi. Monolitik restorasyonların final rengi üzerinde ikinci en büyük etkenin kalınlık olduğu ve materyal tipinin etki olarak son sırada yer aldığı tespit edildi. En büyük renk değişimi 0,5 mm kalınlığında ve beyaz siman ile yapılan ölçümlerde görüldü. Klinik olarak kabul edilemez eşikte değer elde edildi (∆E ≥3,5). En az renk değişimi translüsent siman ile seramik örneklerin ölçümünde elde edildi (∆E≤ 3,5).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of various CAD/CAM materials suitable for monolithic use on the final restoration color after applying different colors of resin cement. Ceramic groups were prepared from different CAD/CAM materials with high translucency in two different thicknesses of 0.5mm and 1mm. In this study, monolithic CAD/CAM materials of different brands were used which are: Lithium disilicate (IPS e.max CAD), monolithic zirconia (Ceramill Zolid), lithium silicate reinforced with zirconia (Celtra Duo, VitaSuprinity). The ceramic samples, which had a total of 160 samples were prepared in A2 color with dimensions of 12x14 mm, were divided into two subgroups according to their thickness. It was produced that there are 20 samples in each ceramic group (n: 20). A2, White and Translucent color dual cure resin cement samples were prepared for color measurements together with ceramic samples which are 12mmX14mmX0,2mm size. Measurements of ceramic samples with spectrophotometer were made before and after applying cement in such a way that the samples were from 3 different points in an environment with a suitable neutral gray background. The formula“ΔE”deciphered by the CIELab color system was used to evaluate the difference between the two measurements. Statistical analyses of the data were performed using a 3-way ANOVA, and then binary comparisons of the thickness, material and resin cement groups for each combination were performed using the function with EMF with bonferroni correction. The result was obtained that the resin cement color had the greatest effect on the final color of the monolithic restorations. It was found that the second largest influence on the final color of monolithic restorations was thickness, and the material type was the least involved as an effect. The largest color change was observed in measurements with a thickness of 0.5 mm and a white resin cement. A clinically unacceptable threshold value was obtained (∆E ≥3.5). The least color change was obtained in the measurement of ceramic samples with translucent resin cement. A clinically acceptable threshold value was obtained (∆E≤ 3.5).