İnşaat pazarlama yönetiminde müşteri konut talep davranışlarının incelenmesi
Investigation of customer housing demand behaviors in construction marketing
  1. Tez No: 755680
  2. Yazar: YUSUF CAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH EMRE KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat, Konut, Pazarlama, Müşteri Odaklılık, SPSS, WEKA, Birliktelik Kuralı, Construction, Housing, Marketing, Customer Focus, SPSS, WEKA, Association Rules
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Konut, insanların en temel gereksinimlerinden biri olan barınma ihtiyacını karşılayan ortamdır. Aynı zamanda, toplumun yapı taşını oluşturan aile kurumunun hayatının bir bölümünü içerisinde geçirdiği mekandır. Her toplumun farklı alışkanlıkları ve yaşayış tarzları mevcuttur. Dolayısıyla toplumların, çatısı altında yaşadığı konutlardan beklentileri bulunabilmektedir. Bu beklentilerin karşılanmasında yani nitelik bakımından arz ve talebin dengede olmasında, konut üreticilerinin katkısı büyük rol oynamaktadır. Bahsi geçen dengenin sağlanabilmesi için girişimlerin, müşteri ilişkileri yönetiminin temel kavramlarından olan müşteri odaklı yaklaşım ile daha efektif sonuçlara ulaşabileceği düşünülmektedir. Pazarlama yönetimi kapsamında ortaya çıkan bu kavramların doğru bir şekilde uygulanması, hem üretici firmalar hem de müşteriler için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Bu çalışmada, müşterilerin konutlardan beklentilerini belirlemek amacıyla Türkiye'de bulunan 30 ilden 303 katılımcı ile anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmadan elde edilen veriler, Microsoft Excel programı ile uygun veri setine dönüştürülmüştür. Sonrasında, SPSS ve WEKA programları ile analiz edilmiştir. SPSS ile anketin güvenilirlik katsayısı, normallik testleri, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri yapılmıştır. WEKA ile analiz aşamasında ise veri madenciliği yöntemlerinden biri olan birliktelik kural çıkarımı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, konutun güney cephesine sahip olmasının genel bir talep olduğu gözlemlenmiştir. Gelir durumu, cinsiyet, yaş aralığı, eğitim durumu, aile birey sayısı değişkenlerine göre kişilerin konutlardan beklentilerinin farklılık gösterdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Residences are environments that meet the sheltering needs of human beings. Besides, residences are the environment in which families and individuals live a part of their life. Each of society have different habits and lifestyles. Therefore, mankind have expectations from residences. Consequently, the policies of the contractor companies are significance for the establishment of the supply-demand balance. In order to achieve the balance, it is thought that effective results can be achieved with a customer-oriented approach. The effective implementation of customer-oriented creates positive results for both manufacturers and customers. In this study, a questionnaire was applied to 303 people from 30 provinces in Türkiye in order to determine the expectations of the customers from the residences. The obtained data were converted into a data set with the Microsoft Excel. Subsequently, the data were analyzed with SPSS and WEKA. To determine the reliability coefficient of the questionnaire and to analyze the data, normality tests, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test were performed with SPSS. Moreover, the association rule, which is one of the data mining methods, was used with WEKA. As a result of the analysis, it has been revealed that there is a general demand for the residences to have a south face. It has been observed that the expectations of the people from the residences differ according to the variables of income, gender, age range, education level, and the number of family members.