Kronik bel ağrısı bulunan hastalarda sakroiliak eklem manipülasyonunun core stabilizasyonuna etkisi
The effect of sacroiliac joint manipulation on core stabilization in patients with chronic LOW back pain
- Tez No: 755704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELALEDDİN BİLDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Anatomy, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Sakroiliak Eklem, Manipülasyon, Core Stabilizasyon, Chronic Low Back Pain, Sacroiliac Joint, Manipulation, Core Stabilization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Literatürde sakroiliak eklem manipülasyonunun core stabilizasyonuna etkisi ile ilgili bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Bu çalışmasının amacı, kronik bel ağrısı bulunan hastalarda sakroiliak eklem manipülasyonunun core stabilizasyonuna etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 60 hasta katılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 29.72±6.45, boy ortalaması 1.69±0.1 ve kilo ortalaması 71.23±15.06'dır. Hastaların 26'sı (%43,3) erkek, 34'ü (%56,7) kadındır. Hastaların 30'u (%50) deney grubu, 30'u (%50) kontrol grubudur. Hastaların 60'ında da (%100,0) ciddi hastalık, önceden saptanan hastalık ve romatizmal hastalık yoktur. Deney ve kontrol grubu ilk gün aynı değerlendirme yöntemleriyle değerlendirildi. Kontrol grubuna; ölçümün ilk yapıldığı gün 1.gün kabul edilerek her gün yapılmak üzere 15 günlük ev egzersiz programı verildi ve 15. gün ölçümleri tekrarlanıp değerlendirildi. Deney grubuna ise ölçümün ilk yapıldığı gün 1. gün kabul edilerek, 1. ölçümün yapılmasının hemen ardından başlanmak üzere 1. gün, 5. gün ve 10. günlerde sakroiliak eklem manipülasyonu uygulandı ve 15 günlük ev egzersiz programı verildi. 15.gün ölçümler tekrarlanıp değerlendirildi. Manipülasyon sağ ve sol olarak side postür pozisyonunda implut verilerek bilateral olarak yapıldı. Hastaların ağrı şiddetleri, bacak boyu değerlendirmeleri, parmak ucu- zemin testi değerlendirmeleri, modifiye schober testi, kalça internal rotasyonu, sol diz fleksiyonu, lomber fleksiyon ve lomber sağ lateral fleksiyon, düz plank testi, sit ups endurans testi ve CTT Centaur cihazı ölçümlerine göre core stabilizasyonu değerlerinde anlamlı bir fark vardır (p0,05). Çalışmanın sonucuna göre; kronik bel ağrısı bulunan hastalarda sakroiliak eklem manipülasyonunun core stabilizasyonuna etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There is no study in the literature on the effect of sacroiliac joint manipulation on core stabilization.The aim of this study is to search the effect of sacroiliac joint manipulation on core stabilization in patients with chronic low back pain.60 patients participated in the study. The average age of the patients was 29.72±6.45, the average height was 1.69±0.1, and the average weight was 71.23±15.06. Of the patients, 26 (43.3%) were male and 34 (56.7%) were female. Thirty (50%) of the patients were in the experimental group and 30 (50%) were in the control group. In 60 of the patients (100.0%), there was no serious disease, no pre-detected disease and no rheumatic disease. Experimental and control groups were evaluated with the same evaluation methods on the first day. To the control group; The first day of the measurement was accepted as the 1st day, and a 15-day home exercise program was given to be done every day, and the measurements were repeated and evaluated on the 15th day.On the other hand, to the experimental group was applied sacroiliac joint manipulation on the 1st, 5th and 10th days, starting just after the first measurement, and a 15-day home exercise program was given.On the 15th day, the measurements were repeated and evaluated.Manipulation was applied bilaterally on right and left side posture position.There was a significant difference in core stabilization values according to the patients' pain severity, leg length evaluations, fingertip-ground test evaluations, modified schober test, hip internal rotation, left knee flexion, lumbar flexion and lumbar right lateral flexion, flat plank test, sit ups endurance test and CTT Centaur device measurements. (p0.05).According to the results of the study; It has been determined that sacroiliac joint manipulation has an effect on core stabilization in patients with chronic low back pain.