Sağlık yönetimi bölümü öğretim elemanlarının akademik etik algısı ve iş tatmini arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between academic ethics perception and job satisfaction of health management faculty members
  1. Tez No: 755715
  2. Yazar: GÖZDE TETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Etik, İş Etiği, İş Tatmini, Academic Ethics, Business Ethics, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırma amacı Türkiye'de Sağlık Yönetimi Bölümü bulunan üniversitelerdeki öğretim elemanlarının akademik etik algısı ve iş tatmini düzeylerinin belirlenmesi ve akademik etik algısı ile iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Çalışma evrenini, Sağlık Yönetimi bölümü bulunan üniversitelerdeki öğretim elemanları (araştırma görevlileri hariç) oluşturmaktadır. Evreni tanımlayan veriler 28.05.2021 tarihinde elde edilen“Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi Bölümlere Göre Akademisyen Sayıları”raporundan elde edilmiştir. Rapora göre Sağlık Yönetimi Bölümü'ndeki öğretim elemanı sayısı 380 kişiden oluşmaktadır. Araştırma anketini yanıtlamayı kabul eden 191 kişiden veri toplanmış ve evrenin %50,26'sına ulaşılmıştır. Çalışmada akademik etik değerler ve alt boyutlarından öğretim sürecine yönelik değerler ile cinsiyet arasında anlamlı farklılık bulunduğu ancak iş tatmini ve boyutları ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaşa göre, öğretim elemanlarının öğretim sürecine yönelik etik algısında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğretim elemanlarının etik kurulda yer alma durumuna göre bilimsel araştırmaya yönelik değerlerde ve öğretim sürecine yönelik değerlerde anlamlı farklılık bulunurken; iş tatmini ve alt boyutlarında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Öğretim elemanlarının unvanlarına göre bilimsel araştırmaya yönelik değerler ortalama puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırma grubunun etik konusunda aldıkları eğitimin türüne göre öğretim sürecine yönelik değerler boyutunda anlamlı bir farklılık görülmüştür. Öğretim elemanlarının çalışma süresi, idari görevinin varlığı, idari görevin türü, çalıştıkları kurumun yapısı, alan dışında çalışmalar yapma durumu ve uluslararası çalışmalar yapma durumuna göre akademik etik değer algısı ve alt boyutları ve iş tatmini ve alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretim elemanlarının medeni durumu ve etik konusunda eğitim alma durumu ile akademik etik değerler ve boyutları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır ancak iş tatmininin dışsal tatmin düzeyinde medeni duruma göre anlamlı bir farklılık bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada tüm katılımcılar için akademik etik değerler ve alt boyutları arasında pozitif yönde güçlü; iş tatmini ve alt boyutları arasında pozitif yönde ve güçlü bir ilişki olduğu ve son olarak akademik etik değerler ile içsel tatmin, dışsal tatmin ve iş tatmini düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ve düşük bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the academic ethics perception and job satisfaction levels of the academic staff at universities with Health Management Departments in Turkey and to evaluate the relationship between academic ethics perception and job satisfaction levels. The universe of the study consists of academicians (excluding research assistants) at universities with Health Management departments. The data defining the universe were obtained from the“Higher Education Information Management System Number of Academicians by Departments”report obtained on 28.05.2021. According to the report, the number of faculty members in the Health Management Department consists of 380 people. Data were collected from 191 people who agreed to answer the research questionnaire and 50.26% of the population was reached. In the study, it was concluded that there was a significant difference between academic ethical values and its sub-dimensions, values for the teaching process, and gender, but there was no significant difference between job satisfaction and its dimensions and gender. According to age, there is a significant difference in the ethical perception of the instructors towards the teaching process. While there is a significant difference in the values for scientific research and the teaching process, according to the status of the instructors in the ethics committee; No significant difference was found in job satisfaction and its sub-dimensions. According to the titles of the instructors, there was a significant difference in the mean scores of the values for scientific research. According to the type of education received by the research group on ethics, a significant difference was observed in the dimension of values for the teaching process. There was no significant difference between the academic ethical value perception and sub-dimensions, job satisfaction and sub-dimensions according to the professional time, existence of the administrative duty of the lecturers, the type of administrative duty, the structure of the institution they work, the status of working outside the field and the status of doing international studies. There was no significant difference between the marital status of the instructors and their education on ethics, and academic ethical values and dimensions, but it was concluded that there was a significant difference in the external satisfaction level of job satisfaction compared to marital status. In the study, there was a strong positive relationship between academic ethics and its sub-dimensions for all participants; It has been determined that there is a positive and strong relationship between job satisfaction and its sub-dimensions, and finally, there is a positive, significant and low relationship between academic ethical values and levels of internal satisfaction, external satisfaction and job satisfaction.