Kritik COVID-19 hastalarında kardiyak olayların ve morfolojik EKG özelliklerinin surveyle ilişkisi
Correlation of cardiac events and morphological ECG features with surveillance in critical COVID -19 patients
- Tez No: 755855
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BETÜL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, kardiyak hasar, EKG, biyobelirteçler, mortalite
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: COVID-19'da yaygın görülmekte olan miyokard hasarı kötü prognoz göstergesi olduğundan kardiyak olayların belirlenmesi ve tedavisi şiddetli hastalığın takibinde oldukça önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada COVID-19 enfeksiyonu ile yoğun bakımda tedavi görmüş hastalarda kardiyak olaylarla ilişkili risk faktörlerinin, prognostik biyobelirteçlerin (üre, kreatin, albümin, nötrofil, lenfosit, nötrofil-lenfosit oranı troponin T, laktat dehidrogenaz, D-dimer, ferritin, C-reaktif protein, prokalsitonin), EKG (elektrokardiyografi) bulgularının incelenmesi ve bunların mortalite üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde COVID-19 pnömonisi nedeniyle tedavi görmüş 193 hasta retrospektif olarak incelendi. Şüpheli kardiyak olay yaşayan (n:111) ve yaşamayan hastalar (n:82) olarak iki grup oluşturuldu. Bu hastalarda kardiyak olaylarla ilişkilendirilebilecek risk faktörleri, laboratuvar ve EKG bulguları incelendi ve mortalite ile ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Şüpheli kardiyak olay yaşayan hastaların yoğun bakım ünitesinde yatış süresi daha fazla ve beden kitle indeksleri daha yüksek bulundu. Bu hastalarda; ileri yaş, hipertansiyon varlığı, inotrop kullanımı, sitokin fırtınası varlığı, PaO2-FiO2 oranı düşüklüğü, biyobelirteçlerde bozukluk, mortalite ile ilişkili bulundu. EKG bulgusu olan hastaların mortalitesi yüksek olup bu hastalarda ileri yaş, diyabet, hipertansiyon görülme oranında ve inotrop kullanımı, invaziv mekanik ventilatör ihtiyacında artış görüldü. EKG bulgularından QTc uzaması hastaların %28'inde görülürken mortalite ile ilişkisi saptanmadı. Atriyal fibrilasyonun (AF) ve sağ dal bloğunun (RBB) mortalite ile ilişkili olduğu görüldü. RBB olan hastalarda nötrofil-lenfosit oranı (NLR) yüksekken ST elevasyonu (STE) olan hastalarda NLR düşük gözlendi. Sonuç: COVID-19 hastalarında mortaliteyi öngörmede kardiyovasküler sistem olaylarının önemli bir rolü bulunmaktadır. AF, RBB, STE, sol dal bloğu gibi EKG bulgularıyla birlikte biyobelirteçlerdeki bozukluklar klinisyenleri yüksek riskli hastaya karşı uyarmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Myocardial injury, which is common in COVID-19, due to indicator of poor prognosis, is very important to identification and treatment of cardiac events in the follow-up of severe disease. Therefore, in this study, the risk factors associated with cardiac events, prognostic biomarkers (urea, creatine, albumin, neutrophil, lymphocyte, neutrophil-lymphocyte ratio, troponin T, lactate dehydrogenase, D-dimer, ferritin, C-reactive protein, procalcitonin), ECG (electrocardiography) findings and evaluation of their effects on mortality in patients treated in intensive care unit with COVID-19 infection were investigated. Method: Patients (n:193) which treated because of COVID-19 pneumonia, at Çanakkale Onsekiz Mart Universty Hospital intensive care unit, were investigated retrospectively. Two groups were formed as patients who had a suspected cardiac event (n:111) and those who did not (n:82). Risk factors associated with cardiac events, labarotary and ECG findings at this patients reviewed and researched of association of mortality. Findings: Patients with suspected cardiac events had longer length of stay in the intensive care unit and higher body mass indexes. In these patients, older age, presence of hypertension, use of inotropes, presence of cytokine storm, low PaO2-FiO2 ratio, abnormality in biomarkers were found to be associated with mortality. Patients with ECG findings had a high mortality rate, at the same time incidence rate of older age, diabetes, hypertension and use of vasopressor, need for invasive mechanical ventilator were increased. One of ECG findings, QTc prolongation was observed in 28% of the patients, but it was not associated with mortality. Atrial fibrillation (AF) and right bundle branch block (RBB) were found to be associated with mortality. Although the neutrophil- lymphocyte ratio (NLR) was high in patients with RBB, the NLR was low in patients with ST elevation (STE). Conclusion: Cardiovascular system events have an important role in predicting mortality in COVID-19 patients. ECG findings such as AF, RBB, STE, left bundle branch block in addition abnormality in biomarkers should alert clinicians to high-risk patients.