Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde görev temelli dil öğretim yöntemine göre yapılandırılan web 2.0 araçlarıyla kelime öğretimi
Vocabulary teaching with web 2.0 tools structured according to task-based language teaching method i̇n teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 755856
  2. Yazar: İSHAK AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Etkinlik, Görev Temelli Dil Öğretim Yöntemi, Kelime Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçe, Web 2.0, Digital Activity, Task-Based Language Teaching Method, Turkish as a Foreign Language, Vocabulary Teaching, Web 2.0
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde temel dil becerilerinin uygulanabilirliğini ortaya koyan ve hedef dil de öğretimsel bütünlüğü sağlayan kelime öğretiminde, görev temelli dil öğretim yöntemiyle yapılandırılan, web 2.0 araçlarının kullanımına yönelik etkinlik önerisi sunulması amaçlanmıştır Çalışma kapsamında, temel nitel desen araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma konusu ile ilişkili birçok kaynak taranarak veriler temel ve alt başlıklara ayrılmıştır. Ayrıca neden sonuç ilişkisi bağlamında konular birbiriyle ilişkilendirilerek kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kelime öğretimi sürecinde kullanılmak üzere geliştirilen A1 ve A2 düzeyi etkinliklerin oluşturulduğu web 2.0 araçları görev temelli dil öğretim yönteminin uygulanabilirliği kapsamında seçilmiştir. Bu doğrultuda; Web 2.0 araçlarından Powtoon, Word Wall, Quizizz, Microsoft Word, Pixton, LearningApps, Vyond, Pictramap, Wooclap, Wordmint, Renderforest, Paint, Artsteps araçları görev temelli dil öğretim yöntemiyle kelime öğretim etkinlikleri oluşturulmasında uygun olarak görülmüştür. Son olarak etkinlikler ders izlenceleri ve kazanımlar ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to present an activity proposal for the use of web 2.0 tools, which are structured with task-based language teaching method in vocabulary teaching, which demonstrates the applicability of basic language skills in teaching Turkish as a foreign language and provides instructional integrity in the target language. In the scope of the study, the basic qualitative pattern research method was used. Many sources related to the study subject were scanned and the data were divided into basic and sub-titles. In addition, a conceptual framework was created by associating the subjects with each other in the context of cause and effect relationship. Web 2.0 tools, in which A1 and A2 level activities were developed to be used in the vocabulary teaching process in teaching Turkish as a foreign language, were selected within the scope of the applicability of the task-based language teaching method. In this direction; Web 2.0 tools such as Powtoon, Word Wall, Quizizz, Microsoft Word, Pixton, LearningApps, Vyond, Pictramap, Wooclap, Wordmint, Renderforest, Paint, Artsteps were found suitable for creating vocabulary teaching activities with task-based language teaching method. Finally, the activities were presented with course syllabuses and achievements.