Zihinsel yetersizliğe sahip çocukların annelerinin yaşadıkları güçlükler ve başa çıkma stratejileri hakkındaki görüşleri
- Tez No: 756018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANIL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, stres, güçlükler, başa çıkma, intellectual deficiencies, stress, difficulties, coping
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan annelerin hangi güçlükleri yaşadığı ve bu güçlüklere yönelik olarak hangi başa çıkma yöntemlerini kullandıkları araştırılmıştır. Araştırmaya, çocuğu Gazimağusa Özel Eğitim Merkezine devam eden 15 anne katılmıştır. Katılımcılar; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa ve İskele bölgesinde ikamet eden, zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan anneler arasından maksimum çeşitlilik ve gönüllülük ilkesine göre seçilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu ile Yarı Yapılandırılmış Görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, durum araştırması deseni uygulanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından annelerle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerle elde edilmiştir. Veri kaybını önlemek için görüşmelerin ses kaydı alınmıştır. Elde edilen verilen çözümlenmesi ve analizinde betimsel analiz yöntemi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgular frekans tabloları oluşturularak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre anneler en çok psikolojik alanda ve eğitim alanında sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Annelerin en çok kullandığı başa çıkma yöntemi problem odaklı başa çıkma yöntemi olmuştur. Annelerin kullandıkları başa çıkma yöntemleri sorun alanlarına göre değişim göstermektedir. Örneğin psikolojik sorunlarla başa çıkmada daha çok duygu odaklı yöntemler kullanılırken, eğitimle ilgili sorunlarda daha çok problem odaklı başa çıkma yöntemleri kullanılmıştır. Problem odaklı başa çıkma yöntemlerinden en sık kullanılanı aktif başa çıkma ve yararlı sosyal destek kullanımı olurken, duygu odaklı başa çıkma yöntemlerinde en sık kullanılan kabullenme ve duygusal destek kullanımı olmuştur. Bulgular tartışılmış ve annelere verilecek psikolojik ve sosyal yardım hizmetleri ve okullara yönelik bilgi ve farkındalık artırıcı faaliyetler hakkında ve ileri araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the topic being investigated is the problems experienced by mothers who have a child with an intellectual disability and how they are coping with these issues. 15 mothers participated in this study, their children are students of Gazimağusa Special Education Center. Mothers who participated in this study were chosen according to maximum diversity method and they all consented voluntarily to participate in this study. All the participaints live in Gazimağusa and iskele. The research methods included in this study include a Personal Information Questionaire and Semi Structured Individual Interview. A qualitative research method and a case study design were used. Data was collected via face to face individual interviews made by the researcher. The interviews were voice recorded and transcribed to prevent data loss. The descriptive analysis method was used to analyze to obtained data. The results from the analysis were interpreted by creating frequency tables. According to the results of the research, mothers stated that their major problems are in psychological and education fields. The most commonly used methods of coping by mothers are problem-focused coping. The coping methods used by mothers vary according to the problem areas. For example, while more emotion-focused methods are used to deal with psychological problems, problem-focused coping methods are used more in education-related problems. The most frequently used problem-focused coping methods are; active coping and the use of instrumental social support, while the most commonly used emotion-focused coping methods are acceptance and seeking of emotional social support. The findings were discussed and recommendations were made on psychological and social help services for mothers and activities to provide information and to raise awareness for schools and suggestions were made on future researchs.