Kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi
Discharge of leased items without jurisdiction
  1. Tez No: 756064
  2. Yazar: YILDIZ TAMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira Sözleşmesi, Kira Borcu, Kira süresi, Tahliye, Rental Agreement, Rental Debt, Rental period, Evacuation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış olduğum bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Bilim Dalı'nda hazırlanmıştır. Kiralanan tanınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi konusunun hayatımızda önemli yeri olması ve uygulamada sürekli karşımıza çıktığı için tez çalışma konusu olarak seçilmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; Kiralanan Taşınmazın İlamsız tahliyesi konusuna girmeden konunun daha iyi anlaşılabilmesi için kira sözleşmesinin borçlar hukukundaki yansıması üzerinde durulacaktır. Kira sözleşmesine ilişkin genel bilgiler verilerek kira sözleşmesinin unsurları, kira sözleşmesinin sona ermesi halleri yüksek yargı kararları ışığında incelenerek konu açıklanmaya çalışılacaktır. İkinci bölümde ise asıl inceleme konumuz olan Kiralanan Taşınmazın İlamsız İcra Yolundaki Tahliye Sebeplerini ve Sürecini usul hukuku yönünden ele alınacaktır. Çalışmamın son bölümünde ise Kiralanan taşınmazın tahliyesi hangi koşullarda başlatılabileceği gerek Yargıtay'ın vermiş olduğu kararlar gerekse öğretideki farklı görüşler incelenerek, tüm bu incelemeler bağlamında sonuca varmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This meticulous study, which I prepared as a master's thesis, was prepared in Erciyes University Social Sciences Institute Private Law Graduate Program Civil Procedure and Execution-Bankruptcy Law Department. The evacuation of the rented unrecognizable persons through execution without judgment has been chosen as the subject of the thesis, since its subject has an important place in our lives and is constantly encountered in practice. My study consists of three main parts. In the first part of our study; The reflection of the lease agreement in the law of obligations will be emphasized in order to better understand the subject without going into the issue of the evacuation of the leased property without judgment. By giving general information about the lease contract, the elements of the lease contract, the termination of the lease contract will be examined in the light of high judicial decisions and the subject will be tried to be explained. In the second part, the main subject of our examination, the Reasons and Process of Eviction of the Leased Immovable in Execution without Judgment, will be discussed in terms of procedural law. In the last part of my study, it is aimed to reach a conclusion in the context of all these examinations by examining the conditions under which the evacuation of the leased real estate can be initiated, the decisions of the Supreme Court of Appeals and the different views in the doctrine.