Hasen bin Ali el-Medabiğî'nin 'Hâşiyatu'l-Medâbiğî Alâ Mûsıli't-Tullâb' adlı eserinin tahkik ve tahlili
'Al-Madabgi's note to the students' reach to the grammar of syntax' collected and studied
  1. Tez No: 756101
  2. Yazar: HEBA ALALHAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İ'râb, el-Ezherî, el-Medabiği, yazma, Grammar, Al-Azhari, Al-Madabighi, Writing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Araştırmanın girişinde Arapçanın gelişmesinden, eski yazmaların ve Mûsılu't-Tullâb ilâ Kavâʿidi'l-iʿrâb adlı kitabın öneminden ve üzerinde çalıştığımız tahkikin zorluğundan kısaca bahsettik. Ardından Mûsılu't-Tullâb kitabının sahibi Hâlid el-Ezherî'yi tarife geçtik ve kitabının önemini detaylıca ele aldık. Sonrasında Hasan el-Medabiği'yi tanıtıp kitabın ilmi yönünü ve Mûsılu't-Tullâb'a yazdığı Hâşiyesinin önemini ele aldık. Bu tezdeki amacımız, ilim talebelerinin bu Hâşiyeyi okuyarak faydalanmalarını sağlamak ve el-Medabiği'nin üslubunu kolay ve anlaşılır kılmaktır. Hâşiyeyi dört bölüm halinde ele aldık; birinci bölümde cümlerin genel yapısı ve hükümlerinden, ikinci bölümde car ve mecrurla ilgili meselelerden, üçüncü bölümde yoruma ihtiyaç duyan bazı kelimelerin açıklamasından ve dördüncü bölümde de mücez ibarelerden bahsettik.
Özet (Çeviri)
In the introduction to the research, I talked about the origins of the Arabic language and the importance of ancient manuscripts, about the importance of the book“The Reach Students to the Grammar of Syntax,”and the difficulty of investigation that I have faced. Then I moved to introduce Imam Khaled Al-Azhari, the author of the book“Mosul Al-Talib,”and discussed in detail about the importance of his book. After that, I introduced Sheikh Hassan Al-Madabighi, and I talked about the scientific subject of the book, and the importance of his note On“Mosul Al-Talib,”My purpose in this thesis is to benefit students of knowledge, through their reading of this note. Al-Madabighi's style is characterized by ease and detail. The note deals with four chapters: in the first chapter he talks about the sentence and its rules, and in the second chapter about issues related to the genitive case, and in the third chapter he explained some of the words that the grammarian needs, and in the fourth chapter he introduced brief phrases.