The role of premature birth, resilience, and spousal support on mothers' postpartum depression and anxiety
Prematüre doğum yapmanın, psikolojik dayanıklılığın ve eş desteğinin annelerin doğum sonrası depresyon ve kaygıları üzerindeki rolü
- Tez No: 756173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DORUK UYSAL İRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Prematüre doğum, depresyon, kaygı, dayanıklılık, Premature birth, depression, anxiety, resilience
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada prematüre doğum yapan anneler ile miadında doğum yapan annelerin depresyon ve kaygı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca çevresel destek ve psikolojik dayanıklılığın annelerin depresyon ve kaygı üzerindeki rolü de araştırmada ele alınmıştır. Bu çalışmanın hedef grubunda prematüre doğum ya da miadında doğum yapan, evli ve bebeği en fazla 72 aylık olan anneler bulunmaktadır. Çalışmaya gönüllü olarak 616 (N = 616) kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 33,7'dir ve %90'ı lisans ve üzeri bir eğitim düzeyine sahiptir. Katılımcıların 297'si (%48) prematüre doğum yaparken, 319 (%52) kişi miadında doğum yapmıştır. Araştırmanın verileri içinde 4 farklı ölçeğin yer aldığı anket formları kullanılarak toplanmıştır. Ölçeklerin Cronbach alpha değerleri .80 ila .97 arasında bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre prematüre doğum yapan anneler ve miadında doğum yapan anneler arasında depresyon ve kaygı seviyesi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diğer taraftan depresyon ve kaygı seviyesi arasında pozitif yönlü ve güçlü bir ilişki bulunmuştur. Fiziksel eş desteğinin varlığı prematüre annelerinin depresyon ve kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık yaratmazken duygusal eş desteğinin varlığının prematüre annelerinin depresyon ve kaygı düzeyinde anlamlı bir farklılık yarattığı bulunmuştur. Son olarak, psikolojik dayanıklılığın prematüre annelerinin depresyon ve kaygı seviyeleri üzerinde negatif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This current study aimed to investigate the difference in depression and anxiety levels between preterm birth mothers (PTM) and full-term birth mothers (FTM). It was aimed to show the role of spousal support and resilience in the level of depression and anxiety of PTMs. The target population of the study was both preterm birth mothers and full-term mothers. The sample of the study was married mothers who have at least one child whose chronological age was a maximum of 72 months. 616 mothers (N = 616) were reached through voluntary participation. The average age of the participants is 33.7, and 90% of them have a bachelor's degree or higher. 297 (%48) of the participants experienced premature birth and 319 (%52) of the participants experienced full term birth. The data of the research were collected by using questionnaire forms that included 4 different scales. Cronbach's alpha values of the scales were found between .80 and .97. Results of the current study showed that there was no difference between PTMs and FTMs in terms of the level of depression and anxiety. On the other hand, a positive and strong relationship was found between depression and anxiety levels. While the presence of physical spousal support did not make a significant difference in the depression and anxiety levels of the premature mothers, it was found that the presence of emotional spousal support created a significant difference in the depression and anxiety levels of the premature mothers. Finally, it was found that resilience had a negative and significant effect on the depression and anxiety levels of preterm mothers.