Şok reklamlarda söylem analizi ve Türkiye'de Z kuşağına etkilerine yönelik bir araştırma
Discourse analysis in shock advertisements and a research on its effects on generation Z in Turkey
  1. Tez No: 756176
  2. Yazar: TUNCAY ALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Reklam, Şok Reklam, Z Kuşağı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
İşletmelerin pazarlama iletişiminde ikna, kaynağın inanılırlığı, iletilen mesajın etkili olmasında önemlidir. Reklam, bir organizasyon ya da ürün hakkında ödeme ile yapılan, kimin ödediği belli, ikna edici özelliği olan planlı bir iletişim aracıdır. Matbaanın icadı ile tanıtım yazıları, el ilanları geniş kitleler ile buluşmuş, sanayi devrimi sonrası reklamın alanı değişmeye başlamıştır. Reklam, sadece bilgi amaçlı olmaktan çıkmış, tüketiciyi baştan çıkarmak, ikna etmek ve etkilemek için farklı yöntemler kullanmaya başlamıştır. Doğru reklam politikası yapılmadığı taktirde hizmet ve ürün satışlarının başarılı olması mümkün değildir. Teknolojinin çok hızlı gelişimi reklam sektörünü de yeni arayışların içine yöneltmiştir. Farkındalık yaratıp, tüketicilerin dikkatini çekmek, ikna edilmesini sağlamak, etik ve sosyal normları sorgulayan şok reklamlar yapılmaya başlanmıştır. Şok reklam, şiddet, cinsellik, tiksinti gibi argümanları kullanmaktadır. İşletmeler Z kuşağını, potansiyeli yüksek bir pazar olarak görmektedir. Reklam verenler, bu pazara ulaşmak ve elinde tutmak için büyük çaba göstermektedirler. Bu çalışmamız, şok reklam ve Türkiye'de bu reklamlardan etkilenen Z kuşağı üzerine bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Persuasion, the credibility of the source, and the effectiveness of the transmitted message are important in the marketing communication of businesses. Advertising is a planned communication tool with a persuasive feature, about an organization or product, with payment, certain who pays. With the invention of the printing press, promotional articles and flyers met with the masses, and the field of advertisement began to change after the industrial revolution. Advertising has ceased to be for informational purposes only, and has begun to use different methods to seduce, persuade and influence the consumer. If the right advertising policy is not made, it is not possible for service and product sales to be successful. The rapid development of technology has led the advertising industry into new searches. Shock advertisements have begun to be made, raising awareness, attracting the attention of consumers, ensuring their persuasion, and questioning ethical and social norms. Arguments such as shock advertising, violence, sexuality and disgust are used. Businesses see Generation Z as a market with high potential. Advertisers work hard to reach and retain this market. This study is a research on shock advertisements and the Z generation affected by these advertisements in Turkey.