Klasik dönem İslam devletler hukuku (siyer) literatürü
Classical era law of Islamic states (siar)
  1. Tez No: 756214
  2. Yazar: YUSRA ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN CANPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Siyer, İslam Hukuku, İslam Devletler Hukuku, Literatür, Siyer, Islamic Law, Islamic International Law, Literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, İslam Devletler hukuku alanına ait klasik dönemde telif edilmiş olan müstakil eserlerin incelenmesi ve tanıtılması konusunu ele almaktadır. İslam devletler hukuku hakkında genel bilgilendirme yapmak ve söz konusu eserlerin muhtevası ve önemi hakkında bilgi vermek çalışmanın genel amacını oluşturmaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmakta olup birinci bölümde İslam devletler hukuku alanı hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. Bu ilmi alanın oluşum sürecinden itibaren tarihsel seyri, alanın temel ilke ve unsurları, genel hukuk tarihindeki yeri ve modern dönemdeki gelişmeler bu bölümde izah edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, çalışmanın temelini oluşturan modern öncesi dönemde İslam devletler hukuku alanı üzerine kaleme alınmış eserler incelenmektedir. Eserlerin her birinin ayrı ayrı ele alındığı bu bölümde, eserlerin muhtevaları ve müellifleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ayrıca eserler hakkında değerlendirmeler yapılmış, aralarındaki benzerlik ve farklılıklara da değinilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the examination and promotion of stand-alone works that were copyrighted in the classical period in the field of Islamic international law. The general purpose of the study is to provide general information about Islamic state law and to give information about the content and importance of the works in question. The study consists of two parts, and in the first part, general information about the field of Islamic state law is given. The historical course of this scientific field since its formation, the basic principles and elements of the field, its place in the history of general law and the developments in the modern period have been tried to be explained in this section. In the second part, the works written on the field of Islamic state law in the pre-modern period, which forms the basis of the study, are examined. In this section, where each of the works is handled separately, there is information about the contents of the works and their authors. In addition, evaluations were made about the works, and the similarities and differences between them were tried to be mentioned.