Designing a 21st century skills training program to cultivate pre-service EFL teachers' professional knowledge and skills
İngilizce öğretmen adaylarının mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla 21. yüzyıl becerileri eğitim programı tasarlama
- Tez No: 756224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK İNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, eleştirel düşünme eğilimi, dijital okuryazarlık, ortak çalışma becerileri, profesyonel gelişim, proje temelli öğrenme, İngilizce öğretmen adayları, 21st century skills, critical thinking disposition, digital literacy, collaboration skills, professional development, project based learning, pre-service EFL teachers
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 414
Özet
Bu çalışmanın amacı, eleştirel düşünme, dijital okuryazarlık (bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı ile bilgi ve iletişim teknolojisi becerileri) ve iş birliğine dayalı çalışma becerilerini ön plana alan 21. yüzyıl becerileri üzerine bir öğretmen eğitim programı aracılığıyla İngilizce öğretmen adaylarının profesyonel bilgi ve becerilerini geliştirmektir. 11 haftalık eğitim programı, iki aşamadan oluşmaktadır. İlk 6 haftada İngilizce öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri konusundaki eğitimlerine; sonraki 5 haftada ise öğretmen adaylarının yeni edindikleri bilgi ve becerilerini grup üyeleriyle birlikte çalışarak uyguladıkları proje temelli öğrenme üzerine odaklanıldı. Araştırma, 2020-2021 akademik yılının birinci döneminde, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesinde, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü (ELT) son sınıf öğrencisi, 15 gönüllü İngilizce öğretmen adayı ile yürütüldü. Araştırma için bir karma çalışma tasarımı uygulandı ve çeşitli veri toplama araçları tasarlandı. Nicel verilerin sonuçları, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilim seviyelerinde, bilgi ve iletişim teknolojisi becerileri ile öğrenme ve dijital okuryazarlığa yönelik tutumlarında ve ekip çalışması ile iş birliğine dayalı çalışma becerilerinde, çalışmanın istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğunu gösterdi. Nitel verilerin analizi, eğitim programının öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerilerini kullanımına yönelik eğilimlerini, dijital okuryazarlıklarını ve ortak çalışma becerilerini nasıl geliştirdiğine dair geniş kapsamlı bir görüş sağladı. Eğitim programının öğretmen adaylarının dijital okuryazarlığı ve iş birliğine dayalı çalışma becerileri üzerindeki etkisiyle ilgili olarak pedagojik etkiyi, duygusal etkiyi ve kimlik üzerine etkiyi ortaya çıkardı. Buna ek olarak, verilerin çeşitli alanlarda farkındalık, bilgi ve edindikleri bilgi ve beceriyi kullanım ile ilgili etkiyi göstermesiyle, eğitim programının öğretmen adaylarının profesyonel gelişimini desteklediği tespit edildi. Bulgular, eğitim programının, öğretmen adaylarının profesyonel gelişimiyle ilgili olarak duygusal etkiye ve kimlikleri üzerinde bir etkiye sahip olduğunu da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to develop pre-service EFL teachers' (PTs) professional knowledge and skills through a teacher training program on the 21st century skills that foreground critical thinking (CT) , digital literacy (information literacy, media literacy and information and communication technology skills), and collaboration skills. The 11-week training program had two phases: the first 6 weeks focused on the training of the PTs' 21st century skills and the next 5 weeks focused more on the project based learning during which the participants applied the newly acquired information and skills by working collaboratively with their group members. The research was conducted with 15 volunteer Turkish PTs in their senior year at the English Language Teaching Department (ELT) of a state university in Istanbul in the fall semester of the academic year 2020-2021. A mixed study design was employed, and various data collection tools were designed. The results of the quantitative data displayed that there was a statistically significant impact of the study on pre-service teachers' CT disposition levels, attitudes towards learning with ICT and digital literacy, and teamwork and collaboration skills. The analysis of the qualitative data provided an in-depth understanding of how the training program enhanced PTs' disposition toward CT, digital literacy and collaboration skills. It revealed pedagogic impact, affective impact and impact on identity regarding the effect of the training program on PTs' digital literacy and collaboration skills. In addition, it indicated that the training program supported the professional development of the PTs as the data exhibited impact on awareness, knowledge and use in several domains. The findings also revealed that the training program had affective impact and impact on identity regarding the pre-service teachers' professional development.