Çağdaş ahşap hibrit sistemlerin yapı biyolojisi bağlamındairdelenmesi
Examination of contemporary timber hybrid buildingsystems in the context of building biology
- Tez No: 756309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE TUNA TAYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel ahşap ürünler, çağdaş ahşap yapım sistemleri, çağdaş ahşap hibrit sistemler, yapı biyolojisi, sağlıklı yapı, iç mekân iklimlendirmesi, yapı içi hava niteliği, U değeri, Industrial timber products, contemporary timber building systems, contemporary timber hybrid building systems, building biology, healthy buildings, indoor air conditioning, indoor comfort, U value
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yapının ve çevresinin kullanıcıyla arasında olan karşılıklı ilişkileri kurarak kullanıcının yaşamını etkileyecek olumsuzlukları gidermeye çalışan, yapının yaşam sürecini insan sağlığı açısından belirleyen kararları üreten, yöneten ve denetleyen bilim dalı yapı biyolojisi olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir yapı ve iç mekân oluşturmada yapıyı oluşturan yapı ürünlerinin yapı içi havasının niteliğini oluşturmada oldukça etkili olmaktadır. Yapı ürünlerinin doğru şekilde seçilmesi ve yapıyı çevreleyen yapı elemanlarında kullanılan yapı ürünlerine dikkat edilmesi, sağlıklı iç mekân iklimi ve sağlıklı yapı içi hava niteliğinin elde edilmesi açısından önemlidir. Çağdaş ahşap endüstriyel ürünler ve bu ürünlerin getirdiği yapısal ve fiziksel olumlu özelliklerle birlikte üretilen yapıların yapı içi hava niteliğine, kullanıcılara ve doğal çevreye etkileri tezin araştırma sorusunu oluşturmuştur. Çalışmada; çağdaş ahşap ve çağdaş ahşap hibrit yapım sistemleriyle üretilen yapıların ve bu yapım sistemlerinde kullanılan yapı ürünlerinin yapı biyolojisi ve sağlıklı yapı kavramı bağlamında iç mekân iklimlendirmesine ve yapı içi hava niteliğine etkilerini SimRoom simülasyon aracıyla karşılaştırmalı olarak incelemek; sağlıklı yapı ve iç mekân konforu tasarımına ve üretimine katkı sağlayabilmek amaçlanmıştır. Tez kapsamında tasarlanan bir yapı üzerinde SimRoom simülasyon aracı ile farklı ahşap yapım sistemleri/yapı elemanları ve bu elemanları oluşturan yapı ürünleri belirlenerek yapı içi hava niteliğinin analizinde; sadece endüstriyel ahşap ürünlerle üretilen analizin, ahşap ürünlerin tekil kısıtlamalarının aşıldığı ve yapısal performansı oldukça yüksek olan betonarme strüktür ve betonarme yapı elemanı kullanılarak tasarlanan ahşap betonarme hibrit yapım sistemine sahip iki analize göre daha olumlu yapı içi hava niteliği sonuçları vermesi varsayılmış, ancak analizler sonucu elde edilen veriler ile üç analizin yapı içi hava niteliği birbirine çok yakın değerlerde çıkmış ve kullanıcı sağlığını ciddi derecede etkileyecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Building biology is defined as the branch of science that seeks to eliminate the negative impact on the life of the user by establishing mutual relationships between the building, its environment and the user, managing and monitoring the decisions that determine the life process of the building in terms of human health. It is very effective in creating a healthy structure and interior, and in creating the indoor air quality of the building products that make up the building. Proper selection of building products and attention to the building products used in the structural elements surrounding the building are important in maintaining a healthy indoor environment and indoor air quality. Contemporary industrial timber products and the effects of the structures produced, as well as the structural and physical beneficial properties of these products on indoor air quality, users and the natural environment, form the research question of this thesis. The study aims to analyze the impact of the structures produced with contemporary timber and timber hybrid building systems and the building products used in these building systems on the control of indoor climate and indoor air quality in the context of building biology and the concept of healthy building using the SimRoom simulation tool; the objective is to contribute to the design and production of healthy structures and indoor comfort. In this dissertation study, when analyzing indoor air quality by determining different timber building systems/structural elements and the building products that make up those elements using the SimRoom simulation tool for a designed building, it's expected that the analysis using only industrial timber products, provide more positive indoor air results than the two analyzes using a wood-steel-concrete hybrid building system with a reinforced concrete structure and a reinforced concrete structural element that exceeds the singular limitations of timber products and has very high structural performance. The indoor air quality of the data and the three analyzes were very close, and no negative events were detected that would seriously affect the health of the users.