Türkiye'de 2010-2020 yılları arasında kurum kültürü üzerinde yazılmış tezlerin incelenmesi
An examination of thesis written on corporate culture between 2010-2020 in Turkey
- Tez No: 756395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA ÖZYURT KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür ve Kurum Kültürü, Organization, Culture and Institutional Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, 2010-2020 yılları arasında Türkiye'de Kurum kültürü alanında yazılmış yüksek lisans tezlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma içeriğinde doğrudan kurum kültürü ile alakalı olarak tamamlanan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) sisteminde kayıtlı tezler ele alınıp incelenmiştir. Bu anlamda, kurum kültürü ile ilgilenildiği için araştırmaya kurum kültürü içeren tüm alanlarda yazılan tüm yüksek lisans tezleri dahil edilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın kapsamını, kurum kültürü konusunda yapılmış 22 adet yüksek lisans tezinden oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen kriterler doğrultusunda tezlerin tam metinleri YÖK sisteminden kayıt altına alınmıştır. Tezler, araştırma kapsamında belirlenen alt başlıklara göre incelenmesi yapılmıştır. Bu başlıklarla ilgili dağılımda, betimsel analiz yöntemlerinden ve yüzdelik dağılımlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarında ülkemizdeki kurum kültürü konusu ile ilgili 2010-2020 yılları arasındaki tez çalışmalarının sayısının yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı yüksek lisans tezlerinin arttırılması ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the master's theses written in the field of corporate culture in Turkey between the years 2010-2020. In the study, the theses registered in the YÖK system, which were written directly related to the corporate culture, were handled and examined. In this sense, all master's theses written in all fields containing corporate culture were included in the study, since corporate culture is concerned. In this context, the scope of the research consists of 22 master's theses on“corporate culture”. Qualitative document analysis method was used in the research. In line with the determined criteria, the full texts of the theses were recorded from YÖK system. Theses were examined according to the sub-titles determined within the scope of the research. In the distribution of these titles, descriptive analysis methods and percentage distributions were used. In the results of the research, it has been determined that the number of thesis studies between the years 2010-2020 on the subject of corporate culture in our country is not sufficient. Therefore, it is recommended to increase and disseminate master's theses.