Çanakkale ili mısır yetiştiriciliği yapılan alanlardaki nematod faunası
Nematode fauna of the corn areas in Çanakkale province
- Tez No: 756620
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Bitki Paraziti Nematod, Çanakkale, Corn, Plant Parasitic Nematode, Çanakkale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Dünyada tahıl üretimi miktarı arasında mısır ilk sıradadır bunu sırasıyla buğday çeltik ve arpa takip eder. Türkiye'deki mısır üretimi elde edilen verilere göre 2020 yılı itibari ile 7,582,370 dekarda 6,750,000 tondur. Mısır ülkemiz için önemli besin kaynaklarından biridir bununla birlikte mısır bitkisi hayvansal yem olarak da kullanmaktadır. Mısır bitkisine bu yönü ile bakıldığı zaman Türkiye ve dünya için önemli bir değeri vardır. Mısır bitkisinde ekonomik kayıplara neden olan birçok hastalık ve zararlı bulunmaktadır. Bu zararlılardan bir tanesi de bitki paraziti nematodlardır. Bu çalışmada Çanakkale il ve ilçelerinde mısır alanlarındaki nematod faunasını belirlemek amacıyla 156 farklı alandan toprak örneklemesi yapılmıştır. Bu çalışmanda Çanakkale ili ve ilçelerinde mısır yetiştirilen alanlarda en yaygın %85,89 Tylenchus türleri tespit edilirken bunu sırası ile %73,07 ile Aphelenchus spp., %58,33 Pratylenchus spp., %50 Ditylenchus spp., %28,20 Merlinius spp., %23,71 Dorylaimus spp., %14,10 Tylenchorhynchus spp., %10,89 Paratylenchus spp., %7,05 Mononchus spp., %4,48 Panagroloimus spp., %3,2 Longidorus spp. izlemiştir. Elde edilen nematodlardan Pratylenchus türlerinin mısırda zararlı olma potansiyeli olduğu için mısır alanlarındaki bu türlerin yoğunluklarının gözlem altında tutulmasında mücadele açıcından fayda olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Maize ranks in first place among the total amount of grain production in the world, followed by wheat, paddy, and barley. According to the data obtained, corn production in Turkey is 6,750,000 tons on 7,582,370 decares as of 2020. Maize is not only the most important food source in Turkey but is also used as animal feed. There are many diseases and pests that cause economic losses in maize plant. One of these pests is plant parasitic nematodes. In this study, soil samples were taken from 156 different areas in order to determine the nematode fauna in the maize plant in Çanakkale province and its sub-provinces. As a result of this study, Tylenchus species were detected in the samples by 85.89 %, followed by Aphelenchus spp. by 73.07 %, Pratylenchus spp. by 58.33 %, Ditylenchus spp. by 50 %, Merlinius spp. by 28.20%, Dorylaimus spp. by 23.71 %, Tylenchorhynchus spp. by 14.10 %, Paratylenchus spp. by 10.89%, Mononchus spp. by 7.05%, Panagroloimus spp. by 4.48%, Longidorus spp. by 3.2%.