Kronik böbrek hastalarının serumunda IL-25, pentraxin 3, adiponektin ve CRP düzeylerinin araştırılması
Investigation of IL-25, pentraxin 3, adiponectin, and CRP levels in serum of chronic kidney patients
  1. Tez No: 756698
  2. Yazar: BARAA MUSTAFA MOHAMMED SHMESAT
  3. Danışmanlar: PROF. NİHAYET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, IL-25, PTX3, Adiponektin, CRP, Chronic kidney disease, IL-25, PTX3, Adiponectin, CRP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalık ve erken ölüme yol açabilen kronik böbrek hastalığı (KBH), küresel bir halk sağlığı sorunudur. Aynı zamanda dünya çapında önemli bir ölüm nedenidir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası klinik uygulama önerilerini formüle etmek ve uygulamak için nefrolojinin doğrudan tanımlanması ve sınıflandırılması gereklidir. Kronik böbrek hastalığınız varsa, böbrekleriniz hasarlıdır ve kanı düzgün bir şekilde filtreleyemez. Bağırsak kaynaklı proteine ​​bağlı bileşikler gibi diyaliz teknikleriyle çıkarılması zor olan üremik toksinlere vurgu yapılmalıdır. Üremik toksinlerin birikmesinin, glomerüler filtrasyon hızını (GFR) 60 ml/dak/m'de 1.73'ün altına düşürdüğüne inanılmaktadır. üç ay veya daha fazla. Diyabet ve yüksek tansiyon, CKD'ye önemli katkıda bulunur. Ek olarak, KBH hastalarının ölüm riski daha yüksektir ve kanlarında sitokinler, adiponektin, interlökin-25, pentaksin 3 ve CRP gibi inflamatuar belirteçler bulunduğunda kardiyovasküler hastalıktan ölme şansları artar. Bu çalışmanın amacı, ilgili farklılıkların bu hastalarda belirteç olarak hareket edebileceğini göstermek ve durumun nasıl tedavi edildiğini nasıl etkilediklerini görmekti. Bu, doktorların durumu nasıl tedavi edeceklerine karar vermelerine yardımcı olacaktır. Kronik böbrek hastalığı olan hastaların serumu 45 hastadan, kontrol grubunun serumu ise 36 kadın kontrolden toplanmıştır. Elisa test yöntemi ile serum IL-25, pentraksin 3 ve adiponektini araştırdık. Hasta gruplarında ortalama IL-25, pentraksin 3 ve adiponektin seviyeleri kontrol gruplarına göre daha yüksekti. Atellica CH Analyzer kullanarak hasta ve kontrol gruplarının serumlarındaki CRP, BUN ve kreatinin düzeylerini inceledik. Bu testlerin ortalaması yatan hasta gruplarında kontrol gruplarına göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Chronic kidney disease (CKD), which can lead to kidney failure, cardiovascular disease, and premature death, is a global public health problem. It is also a major cause of death worldwide, and a major public health concern.Too formulate and implement recommendations of international clinical practice, a direct description and classification of nephrology is requiared. If you have chronic kidney disease, your kidneys are damaged and unable to filter blood properly. Emphasis should be placed on uremic toxins that are difficult to remove with dialysis techniques, such as intestinal-derived protein-bound compounds. Accumulation of uremic toxins is believed to lower the glomerular filtration rate (GFR) to less than 1.73 at 60 ml/min/m. for three months or more. Diabetes and high blood pressure are major contributors to CKD. Additionally, CKD patients have a higher risk of death, and their chance of dying from cardiovascular disease increases when inflammatory markers such as cytokines, adiponectin, interleukin-25, pentaxin 3, and CRP are present in their blood. The aim of this study was to show that relevant differences may act as markers in these patients and to see how they affect how the condition is treated. This will help doctors decide how to treat the condition. Serum of chronic kidney disease patients was collected from 45 patients, and serum of the control group was collected from 36 female controls. We investigated serum IL-25, pentraxin 3,, and adiponectin by the Elisa test method. The mean levels of IL-25, pentraxin 3 and adiponectin in the patient groups were higher than in the control groups. We examined the levels of CRP, BUN, and creatinine in the serum of patients and control groups using the Atellica CH Analyzer. The average of these tests is higher in-patient groups than in control groups.