Partner ve ilişki obsesyonları ile evlilikte yüklemelerin evlilik uyumuyla ilişkisinin incelenmesi
An investigation of the relationship between partnet and relationship obsessions and attributions in marriage, and marital adjustment
  1. Tez No: 756778
  2. Yazar: UĞUR CEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ilişki içerikli obsesif kompülsif bozukluk, evlilikte yüklemeler, evlilik uyumu, relationship-related obsessive-compulsive disorder, marriage attributions, marital adjustment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, bireylerin ilişkilerine karşı obsesyon ve kompulsiyonları, partnerlerine karşı obsesyon ve kompulsiyonları, nedensellik yüklemeleri ve sorumluluk yüklemelerinin evlilik uyumu ile ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya yaşları 23 ile 61 arasında değişen 182 kadın, 129 erkek toplam 311 evli kişi katılmıştır. Katılımcılardan bilgi toplamak amacıyla demografik bilgi formu, Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği (RİOKÖ), Partnere İlişkin Obsesif-Kompulsif Belirtiler Ölçeği (PİOKBÖ), İlişki Yükleme Ölçeği (İYÖ) ve Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler kullanılarak ANOVA, MANOVA, Pearson Korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışma ışığında, değişkenler arasında yüksek oranda anlamlı ilişki bulunmuştur. Romantik ilişi içerikli obsesyon ve kompulsiyonlar, partner odaklı obsesyon ve kompulsiyonlar, nedensellik yüklemeleri ve sorumluluk yüklemelerinin evlilik uyumunu negatif yönlü yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bilgiler ilgili literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the relationship between individuals' obsessions and compulsions towards their relationships, their obsessions and compulsions towards their partners, causality and responsibility attributions, and marital adjustment. A total of 311 married-people, 182 women and 129 men, aged between 23 and 61 participated in the study. Demographic information form, The Relationship Obsessive-Compulsive Inventory (ROCI), The Partner-Related Obsessive-Compulsive Symptom Inventory (PIOCSI), Relationship Attribution Scale (RAS) and Marriage Adjustment Scale (MAS) were used to collect data from the participants. ANOVA, MANOVA, Pearson Correlation and regression analysis were conducted to the collected data. The results showed that there is a significant relationship between the variables. It was concluded that romantic relationship obsessions and compulsions, partner-oriented obsessions and compulsions, causality and responsibility attributions predicted marital adjustment negatively. The results were presented and discussed according to the literature.