Ergenlik döneminde adil dünya inancı ve dindarlık
Just world belief and religiosity in adolescence
- Tez No: 756854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHLÜL TOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Adil Dünya İnancı, Kişisel Adil Dünya İnancı, Genel Adil Dünya İnancı, Dindarlık, Adolescence, Just World Belief, Personal Just World Belief, General Just World Belief, Religiosity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı ergenlerde adil dünya inancı ve dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla Gaziantep ilinde ikamet eden 14-18 yaş aralığında 428 bireye Adil Dünya İnancı ve Dindarlık ölçeğinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiki veri seti halinde düzenlenmiş ve SPSS 19 istatistik paket programı ile analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırmanın örneklemini oluşturan bireylerin dindarlık ve adil dünya inancı ile demografik değişkenler arasında değişik ilişkilerin var olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca dindarlık ve adil dünya inancı boyutları arasında korelasyon ve regresyon analiz sonuçlarına göre anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma sonucunca adil dünya inancı alt boyutlarının dindarlık ile ilişkisi incelendiğinde kişisel adil dünya inancı ve genel adil dünya inancının dindarlıkla zayıf düzeyde anlamlı bir ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Dindarlık alt boyutlarından iman ve duygu boyutlarının adil dünya inancı üzerinde anlamlı etkisi olmadığı ancak etki ve ibadet boyutlarının anlamlı etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between belief in a just world and religiosity in adolescents. For this purpose, a questionnaire form consisting of Belief in a Just World and Piety Scale was applied to 428 individuals between the ages of 14-18 living in Gaziantep. The obtained data were organized as a statistical data set and analyzed with SPSS 19 statistical package program. According to the findings obtained from the research, it has been observed that there are different relationships between the religiosity and belief in a just world of the individuals constituting the sample of the research and demographic variables. In addition, significant relationships were found between the dimensions of religiosity and belief in a just world according to the results of correlation and regression analysis. As a result of the research, when the relationship between the sub-dimensions of belief in a just world and religiosity was examined, it was found that personal belief in a just world and general belief in a just world had a weak and significant relationship with religiosity. It has been determined that the dimensions of faith and emotion, which are among the sub-dimensions of religiosity, do not have a significant effect on belief in a just world, but the dimensions of influence and worship have significant effects.