Veysî'ye atfedilen Gurretü'l-'Asr fî tefsîri sûreti'n-Nasr adlı eser (İnceleme-çeviri yazılı metin-tıpkıbasım)
The work named Gurretü'l-'Asr fî tefsîri sûreti'n-Nasr attributed to Veysî (Review-translation written text- facsimile edition)
- Tez No: 756954
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Veysî, Gurretü'l-'Asr, nesir, tefsir, Veysî, Gurretü'l-'Asr, prose, tafsir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 400
Özet
Gurretü'l-'Asr fî Tefsîri Sûreti'n-Nasr, Nasr sûresinin mensur tefsiridir. 17. yüzyılın ilk çeyreğinde telif edilmiştir. Veysî'ye atfedilmektedir. Eserin iki yazma nüshası tespit edilebilmiştir. Tez; eserin iki nüshayla yapılmış çeviri yazılı metni, çeşitli yönlerden incelenmesi ve bilim âlemine tanıtımıdır. Beş bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde araştırmanın konusu, kapsamı, önemi, amacı, yöntemi ve sınırlılıklarına ve ve Klasik Türk Edebiyatında nesir geleneği ve tefsir konulu eserlere değinilmiştir. İkinci bölümde Veysî'nin hayatı, edebî ve ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde eserin muhtevâsı işlenmiş, dil ve üslûp özellikleri incelenmiş, esas alınan nüshanın imlâ özellikleri gösterilmiştir. Sonra çalışmada kullanılan nüshaların tanıtımı yapılıp özellikleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Eserin ismi ve konusu ile ilgili karışıklıklar da açığa kavuşturulmuş, esere kaynaklık eden şahıslar ve eserler gösterilmiştir. Dördüncü bölümde ise eserin çeviri yazılı metni ile eserin sözlüğüne yer verilmiştir. Son bölümde de çalışmanın değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlar, kaynakça ve her iki nüshanın tıpkıbasımı bulunmaktadır. Bu çalışmayla eserin ismi ve konusu hakkındaki karışıklıklar düzeltilmiştir. Eserin Veysî'ye ait olduğuna dair önemli ipuçları elde edilmiştir. Müellifin emekli edildiği ve Gül-deste-i Belâgat adında bir eseri olduğu öğrenilmiştir. Bu tezle münşîliğiyle ünlü edip ve âlim olan Veysî'nin, Nasr sûresini nasıl anladığını, nasıl tefsir ettiğini ve anlattığını ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gurretü'l-'Asr fî Tefsîr Sûreti'n-Nasr is the prose interpretation of the surah Nasr. It was copyrighted in the first quarter of the 17th century. It is attributed to Veysi. Two manuscript copies of the work have been identified. Thesis; is the translated text of the work made in two copies, its examination from various aspects and its introduction to the scientific world. In the introduction part of our study, which consists of five parts, the subject, scope, importance, purpose, method and limitations of the research and the prose tradition and tafsir in Classical Turkish Literature are mentioned. In the second part, information about Veysî's life, literary and scientific personality and works are given. In the third chapter, the content of the work is processed, the language and stylistic features are examined, and the orthographic features of the original copy are shown. Then, the copies used in the study were introduced and information about their characteristics was given. Confusion about the name and subject of the work has also been clarified, and the people and works that have been the source of the work have been shown. In the fourth chapter, the translated text of the work and the dictionary of the work are given. In the last part, there are the results obtained by the evaluation of the study, the bibliography and the facsimile of both copies. With this study, the confusion about the title and subject of the work was corrected. Important clues have been obtained that the work belongs to Veysî. It has been learned that the author has retired and has a work called Gül-deste-i Belâgat. With this thesis, it is aimed to reveal how Veysî, who is famous for his privity and a scholar, understood, interpreted and explained the chapter of Nasr.