Ebelerin öz-şefkat ve mesleki yaşam kalitesinin ilişkili değişkenler yönünden incelenmesi
Investigation of midwives' self-compassion and professional life quality in terms of related variables.
  1. Tez No: 756972
  2. Yazar: NESLİHAN KAYA DERTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeler, ebelik, mesleki yaşam kalitesi, öz-duyarlık, öz-şefkat, Midwives, Midwifery, Professional Quality of Life, Self-compassion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, ebelerin öz-şefkat ve mesleki yaşam kalitesini ilişkili değişkenler yönünden incelemek amacı ile tanımlayıcı kesitsel türde yapıldı. Araştırmanın evreni; İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı-3'e bağlı toplam dört hastanede görev yapan ebelerden (n=242), örneklemi ise gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen 151 (evrenin %62,40'ı) ebeden meydana geldi. Gerekli minimum örneklem büyüklüğü power (güç) analizi yardımı ile belirlendi. Araştırma verileri“Ebe Tanıtım Formu”,“Öz-Duyarlık Ölçeği”ve“Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak toplandı. Veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı ile analiz edildi. Araştırmanın yürütülebilmesi için kurum izinleri, etik kurul izni, ölçekleri kullanabilmek için izinler, ebelerden sözlü ve yazılı bilgilendirilmiş olur alındı. Bu çalışmadaki Öz-Duyarlık Ölçeğinin Cronbach alpha değeri 0,91 ve Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeğinin Cronbach alpha değeri 0,82'dir. Toplamda ve ölçek alt boyutlarında potansiyel puan dağılımı 1-5 olan ebelerin Öz-Duyarlık Ölçeğinin puan ortalamalarının toplamda 3,54 (SS=0,57), Öz-sevecenlik alt boyutunda 3,25 (SS=0,77), Öz-yargılama alt boyutunda 3,85 (SS=0,76), Paylaşımların Bilincinde Olma alt boyutunda 3,23 (SS=0,78), İzolasyon alt boyutunda 3,67 (SS=0,84), Bilinçlilik alt boyutunda 3,49 (SS=0,73), Aşırı Özdeşleşme alt boyutunda 3,67 (SS=0,84) olduğu görüldü. Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (Potansiyel puan dağılımı toplamda 0-150, alt boyutlarda 0-50 arasındadır) puan ortalamalarının toplamda 76,16 (SS=15,24), Mesleki Tatmin alt boyutunda 37,80 (SS=8,40), Tükenmişlik alt boyutunda 21,36 (SS=6,47), Eşduyum Yorgunluğu alt boyutunda 17,02 (SS=15,24) olduğu görüldü. Ebelerin öz-duyarlığı (öz-şefkat) ile mesleki yaşam kalitesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkinin olduğu ve öz-duyarlıkları arttıkça mesleki yaşam kalitelerinin arttığı saptandı (p≤0,001).
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive cross-sectional type with the aim of examining midwives' self-compassion and professional life quality in terms of related variables. The population of the study consisted of midwives (n=242) working in four hospitals affiliated to The Department of Public Hospitals Services-3 of Istanbul Provincial Health Directorate. The sample of the study consisted of 151 midwives (62.40% of the population) selected by haphazard sampling method. The required minimum sample size was determined using power analysis. The data used in study were collected using the“Midwife Information Form”,“Self-Compassion Scale”and“Professional Quality of Life Scale”. The data were analyzed with the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program. In order to carry out the study, the institutional permissions, ethics committee permission, the permissions to use the scales were obtained. Also verbal and written informed consent were obtained from the midwives. The Cronbach alpha value of the Self-Compassion Scale in this study was 0.91, and the Cronbach alpha value of the Professional Quality of Life Scale was 0.82. The average score of the Self-Compassion Scale of midwives with a potential score distribution of 1-5 in total and in the sub-dimensions of the scale was found to be 3.54 (SD=0.57) in total, 3.25 (SD=0.77) in the Self-Kindness sub-dimension, 3.85 (SD=0.76) in the Self-Judgement sub-dimension, 3.23 (SD=0.78) in the Awareness of Common Humanity sub-dimension, 3.67 (SD=0.84) in the Isolation sub-dimension, 3.49 (SD=0.73) in the Mindfulness sub-dimension, 3.67 (SD=0.84) in the Over-İdentification sub-dimension. The mean score of Professional Quality of Life Scale (Potential score distribution is between 0-150 in total, 0-50 in sub-dimensions) was found to be 76.16 (SD=15.24) in total, 37.80 (SD=8.40) in the Compassion Satisfaction sub-dimension, 21.36 (SD=6.47) in the Burnout sub-dimension and 17.02 (SD=15.24) in the Compassion Fatigue sub-dimension. It was determined that there was a statistically significant relationship between midwives' self-compassion (self-compassion) and professional life quality, and as their self-compassion increased, their professional life quality increased (p≤0.001).