Azalmış over rezervi ve nedeni tanımlanmamış infertilite hastalarında plazma folikül sıvısındaki oksidatif stres parametrelerinin embriyo gelişim aşamaları ve gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of oxidative stress parameters in plasma and follicular fluid on embryo development stages and pregnancy outcomes in diminished ovari̇an reserve and unexplai̇ned i̇nferti̇li̇ty
  1. Tez No: 756989
  2. Yazar: ECE AKCA SALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ YAVUZ TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, in vitro fertilizasyon, folikül sıvısı, oksidatif stres, Infertility, in vitro fertilization, follicular fluid, oxidative stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Azalmış over rezervi ve tanımlanmamış infertilite nedenli In Vitro Fertilizasyon (IVF) tedavisi uygulanan hastaların kan ve folikül sıvılarında glutatyon redüktaz, glutatyon peroksidaz, melatonin, koenzim Q10 değerlerinin; ortalama platelet hacmi (MPV), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) gibi inflamatuar parametrelerin gebelik sonuçları üzerine etkilerini ve iki grubun oksidatif stres durumlarını karşılaştırmayı amaçladık. Aralık 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasında kliniğimizde IVF protokolüne alınan 49 hastanın menstrüel siklusun 2. veya 3. gününde alınan kanda tam kan sayımı (CBC), hormon profili, glutatyon redüktaz, glutatyon peroksidaz, melatonin ve koenzim Q10 değerleri çalışıldı. Ayrıca OPU günü folikül sıvısında glutatyon redüktaz, glutatyon peroksidaz, melatonin ve koenzim Q10 değerleri çalışıldı. Sonuç olarak; MPV değeri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Gebelik elde edilen hastaların kan melatonin seviyeleri anlamlı derecede yüksekti. Diğer oksidatif stres parametreleri için çalışma grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Elde edilen verilerle oksidatif stresin gebelik sonuçlarını etkileyen bir durum olduğu hipotezi desteklenmiştir. Çalışmamızın, hem kan hem folikül sıvısını aynı olgu grubunda değerlendiren bir çalışma olması nedenli literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ancak ileri dönemlerde daha büyük örneklem grupları ile bu çalışmaların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed to compare the effects of inflammatory parameters such as mean platelet volume (MPV), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR); glutathione reductase, glutathione peroxidase, melatonin, coenzyme Q10 values in blood and follicular fluid of patients who underwent In Vitro Fertilization (IVF) treatment for diminished ovarian reserve and unexplained infertility. We conducted the study between December 2021 and July 2022; complete blood count (CBC), hormone profile, glutathione reductase, glutathione peroxidase, melatonin and coenzyme Q10 levels were performed on the 2nd or 3rd day of the menstrual cycle of 49 patients who underwent IVF treatment in our clinic. In addition, glutathione reductase, glutathione peroxidase, melatonin and coenzyme Q10 values were studied in the follicular fluid that were taken on the oocyte pick-up. Consequently; there was a statistically significant result between the two groups in terms of MPV value. The blood melatonin levels of the patients who became pregnant were significantly elevated. There was no significant difference between study groups for other oxidative stress parameters. Results supported the hypothesis that oxidative stress is an important factor that might affect cycle and pregnancy outcomes. It was thought that our study will contribute to the literature since it was a study that evaluates both blood and follicular fluid in the same case group. However, further studies are needed to confirm these data.