Azalmış over rezervi ve nedeni tanımlanmamış infertilite hastalarında embriyo medium sıvısındaki oksidatif stres parametrelerinin embriyo gelişim aşamaları ve gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of oxidative stress parameters in plasma and embryo medi̇um flui̇d on embryo development stages and pregnancy outcomes in dimi̇nished ovari̇an reserve and unexplai̇ned infertility
  1. Tez No: 756992
  2. Yazar: SALİH KOLSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ YAVUZ TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: infertilite, in vitro fertilizasyon, embriyo medium sıvısı, oksidatif stres, infertility, in vitro fertilization, embryo medium fluid, oxidative stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Azalmış over rezervi ve tanımlanmamış infertilite gruplarında IVF tedavisi uygulanan hastaların kan ve embriyo medium sıvısında oksidatif stres parametrelerini her iki grupta karşılaştırmalı olarak çalışarak oksidatif stres düzeyinin gebelik başarısı üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Aralık 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasında kliniğimizde IVF protolüne alınan 33 tanımlanmamış, 16 azalmış over rezervi toplamda 49 hastanın menstrüel siklusun 2. ve 3. Günlerinde alınan kanda bazal hormon değerleri, tam kan sayımı(CBC), glutatyon redüktaz, glutatyon peroksidaz, melatonin, koenzim Q10 düzeyleri çalışıldı. Tam kan sayımında inflamatuar belirteçler (MPV, PLT,PLR, NLR) hesaplandı. Embriyo oluşumundan transfer gününe kadar geçen süreçte embriyonun muhafaza edildiği medium sıvısından glutatyon redüktaz, glutatyon peroksidaz, melatonin, koenzim Q10 düzeyleri çalışıldı. Sonuç olarak gebelik elde edilen hastaların kan melatonin seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Azalmış over rezervi ve tanımlanmamış infertilite grubu arasında MPV değeri açısından anlamlı fark saptandı. Sonuç itibariyle bu çalışmada oksidatif stres gebelik ilişkisi elde edilen veriler doğrultusunda ilişkili bulunmuştur. Mevcut çalışma her iki çalışma grubunun birlikte değerlendirilmesi, embriyo medium sıvısıyla kan serum stres parametrelerinin çalışma gruplarıyla karşılaştırılması gelecekte yapılacak çalışmalara yön verecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate the effects of oxidative stress level on pregnancy success by comparing the oxidative stress parameters in the blood and embryo medium fluid of the patients who underwent IVF treatment in the diminished ovarian reserve and unexplained infertility groups in both groups. Between December 2021 and July 2022, blood basal hormone values, complete blood count (CBC), glutathione reductase, glutathione peroxidase, melatonin, Coenzyme Q10 levels were studied. Inflammatory markers (MPV, PLT, PLR, NLR) were calculated in the complete blood count. Glutathione reductase, glutathione peroxidase, melatonin and coenzyme Q10 levels were studied from the medium in which the embryo was preserved, from the embryo formation to the transfer day. As a result, the blood melatonin levels of the patients who achieved pregnancy were found to be statistically significantly higher. A significant difference was found between the diminished ovarian reserve and the unexplained infertility group in terms of MPV value. As a result of this study, the oxidative stress pregnancy relation was found to be related in line with the data obtained. The current study, the evaluation of both study groups together, the comparison of embryo medium fluid and blood serum stress parameters with the study groups will guide future studies.