Hastaların hasta hakları konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi: Bir devlet hastanesi örneği
Determining the knowledge levels of patients on patient's rights: A government hospital example
- Tez No: 757022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta, Hasta Hakları, Hasta Hakları Bilgi Düzeyi, Patient, Patient Rights, The Knowledge Level of Patient Rights
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bireylerin sağlık kurum ve kuruluşları arasındaki süreci konu alan ve düzenlemesini sağlayan mevzuatlar hakkındaki bilgi düzeyleri hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerini belirlemektedir. Bu süreçte yer alan hizmet alıcı ve hizmet verici tüm bireylerin hasta hakları hususundaki bilgi düzeyleri sağlık hizmetinin ifasında büyük önem arz etmektedir. Bilgi düzeyi ile hizmetin ve hizmet sürecindeki işleyişlerin kalitesi ve verimliliği arasında doğru orantı vardır. Bu çalışmada bir devlet hastanesine başvuran hastaların hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerini ölçmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas ili Şarkışla ilçesinde yer alan Şarkışla Devlet Hastanesi‟ne başvuran hastalar oluşturmaktadır. Veriler 15.03.2020 – 01.05.2020 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Örneklem seçimi basit tesadüfi yöntemle seçilmiştir. Araştırma anketi iki bölüm ve 25 sorudan oluşturulmuştur. Birinci bölümde hastaların demografik özelliklerine yönelik 11 soruya, ikinci bölümde ise hasta hakları genel bilgi düzeylerine yönelik 14 soruya yer verildi. Verilerin istatiksel değerlendirilmesi Statistical Package for Social Sciences (SPSS 26.0) paket programı ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan hastaların %69,2‟si erkek, %36,5‟i 18-29 yaş aralığında, %26‟sı 30-39 yaş aralığında, %69,4‟ü ilçede yaşayan, %24,8‟i kamu personeli, %62,5‟i evli, %36,3‟ü üniversite mezunudur. Veriler incelendiğinde üniversite mezunu katılımcıların hasta hakları bilgi düzeylerinin diğer öğrenim seviyesine sahip katılımcılara oranla daha fazla bilgi sahibi olduğu, kamu personeli olarak görev yapan katılımcıların diğer meslek mensubu katılımcılara oranla daha fazla bilgi sahibi olduğu, cinsiyet farkı göz önünde bulundurulduğunda erkek ve kadın katılımcıların bilgi düzeylerinin birbirine yakın oranlarda olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda bireylerin eğitim düzeyi ile hasta hakları bilgi düzeyi arasında doğru orantılı bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The knowledge level of individuals about the legislation that deals with and regulates the process between health institutions and organizations determines their knowledge level about patient rights. The knowledge level about patient rights of all service recipients and service providers took part in this process is of great significance in the performance of health care. There is a direct proportion between the knowledge level and the quality and efficiency of the service and the functioning of the service process. The aim of this study is to measure the knowledge level of patients who applied to a state hospital about patient rights. The patients who applied to the Şarkışla State Hospital located in the town of Şarkışla, Sivas, constitutes the population of the study. Data were collected between 15.03.2020 and 01.05.2020 by face-to-face interview method. Sample selection was chosen by simple random method. The research survey consists of two parts and 25 questions. In the first part, 11 questions about the demographic characteristics of the patients were included, and in the second part, 14 questions about the general knowledge levels of patients' rights were included. Statistical evaluation of the data was carried out with the Statistical Package for Social Sciences (SPSS 26.0) package program. 69.2% of the patients participating in the study are male, 36.5% are between the ages of 18-29, 26% are between the ages of 30-39, 69.4% are living in the district, 24.8% are public personnel, 62.5% of them are married, 36.3% of them are university graduates. When the data are analyzed, it is found out that university graduate participants have more knowledge of patient rights than participants with other education levels. It is also found out that the participants who work as public official have more information than the participants from other professions, and when the gender difference is taken into account, it is seen that the knowledge levels of male and female participants are close to each other. As a result of the research, it was concluded that there is a direct proportional relationship between the education level of individuals and the knowledge level of patient rights.