5e öğrenme modeline dayalı stem etkinliklerinin 10. sınıf öğrencilerinin girişimcilik becerilerine, konuları günlük hayatla ilişkilendirme düzeylerine ve kimya dersine yönelik motivasyonlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of stem activities based on 5e learning model on the 10th grade students' entrepreneurship skills, levels of relating the subjects to daily life and the motivation for the chemistry course
  1. Tez No: 757067
  2. Yazar: SENEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR FETTAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, kimya, motivasyon, girişimcilik, günlük yaşam becerileri, STEM, chemistry, motivation, entrepreneurship, daily life skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada karışımların ayrılması ünitesine göre hazırlanan 5E öğrenme modeline dayalı stem etkinliklerinin 10. sınıf öğrencilerinin girişimcilik becerilerine, konuları günlük hayatla ilişkilendirme düzeylerine ve kimya dersine yönelik motivasyonlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada öntest-sontest eşleştirilmemiş, kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmaya 20 deney grubu 19 kontrol grubu olmak üzere 39, 10. Sınıf öğrencisi katılmıştır. Verilerin toplanmasında nicel veri toplama araçları olarak Eskicioğlu & Alpat (2017), tarafından geliştirilen kimya motivasyon ölçeği, Aydın (2015), tarafından geliştirilen meslek liseli öğrenciler için geliştirilmiş girişimcilik özelliklerinin belirlenmesi anketi ve araştırmacı tarafından hazırlanmış karışımlar konusu günlük yaşam becerileri testi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Shapirowilk testi ile analiz edilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiği için verilerin analizinde parametrik testler olan bağımsız gruplar t-testi ve bağımlı gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney grubu öğrencilerinin meslek liseleri için girişimcilik becerileri anketinin geneli ve alt boyutlarından elde ettikleri öntest ve sontest puan ortalamaları incelendiğinde; anketin genelinden ve alt boyutlarından elde ettikleri öntest ve sontest puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Kimya motivasyon ölçeğinin geneli ve alt boyutlarından elde ettikleri puanların ortalamaları incelendiğinde yine; öntest ve sontest puan ortalamaları arasında anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak karışımlar konusu günlük yaşam becerileri testinden elde ettikleri öntest ve sontest puan ortalamaları arasındaki fark incelendiğinde istatiksel olarak deney grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin sonuçları incelendiğinde öğrencilerin meslek liseleri için girişimcilik becerileri anketinin geneli ve alt boyutlarından; kimya motivasyon ölçeğinin geneli ve alt boyutlarından ve karışımlar konusu günlük yaşam becerileri testinden elde ettikleri öntest ve sontest puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Deney ve kontrol gurubu öğrencilerinin sontest puanları karşılaştırıldığında ise; sadece karışımlar konusu günlük yaşam becerileri testinden elde ettikleri sontest puan ortalamaları arasında deney grubu lehine istatsitiksel olarak farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of stem activities based on the 5E learning model prepared according to the unit of separation of mixtures on the entrepreneurial skills of 10th-grade students, their level of association with the subjects in daily life and their motivation towards the chemistry lesson was examined. A quasi-experimental design a with unpaired control group was used in the study. 39 10th grade students participated in the study, 20 of which were in the experimental group and 19 in the control group. As quantitative data collection tools, the chemistry motivation scale developed by Eskicioğlu & Alpat (2017), the entrepreneurship characteristics determination questionnaire developed by Aydın (2015), and the daily life skills test on the subject of mixtures prepared by the researcher were used to collect the data. Whether the data showed normal distribution or not was analyzed with the Shapiro-Wilk. Since the data showed normal distribution, independent groups t-test and dependent groups t-test, which are parametric tests, were used in the analysis of the data. As a result of the research, when the pretest and post-test scores obtained by the experimental group students of the general and sub-dimensions of the entrepreneurship skills questionnaire for vocational high schools are examined; It was seen that there was no statistically significant difference between the pre-test and post-test mean scores obtained from the general and sub-dimensions of the questionnaire. When the averages of the scores obtained from the overall and sub-dimensions of the chemistry motivation scale are examined; It was determined that there was no significant difference between the pre-test and post-test mean scores. Finally, when the difference between the pretest and posttest mean scores obtained from the daily life skills test on the subject of mixtures was examined, it was determined that there was a statistically significant difference in favor of the experimental group. When the results of the control group students are examined, from the general and sub-dimensions of the entrepreneurship skills questionnaire for the students' vocational high schools; When the pretest and posttest mean scores are obtained from the general and sub-dimensions of the chemistry motivation scale and the daily life skills test on the subject of mixtures are examined; It was found that there was no statistically significant difference between the mean scores. When the post-test scores of the experimental and control group students were compared; It was determined that there was a statistically significant difference in favor of the experimental group between the post-test scores obtained from the daily life skills test only on the subject of mixtures.